BiH
48

Majke Srebrenice: Nijedna presuda ne može vratiti naše najmilije

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Majke Srebrenice su mirnom šetnjom tuzlanskim ulicama još jednom obilježile 11. dan u mjesecu, kao datum kada je u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a počinjen genocid.

"Mogu reći da želim da se nikada i nikom ne ponovi Srebrenica, a svaki dan smo svjedoci šta se sve događa u svijetu. Još malo je ostalo do 20. godišnjice genocida u Srebrenici, a mi i dalje tražimo pravdu i kosti svojih najmilijih", kaže Nura Begović, potpredsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Ona je prokomentarisala i posljednje presude Haškog tribunala, odnosno činjenicu da su dva pripadnika Vojske RS osuđena za genocid.

"Rečeno je da su bili članovi udruženog zločinačkog pokreta. Nisu se samo njih dvojica udružila, gdje su svi ostali. Očekujemo da će sve one koji su učestvovali u genocidu stići ruka pravde, mada nijedna presuda ne može vratiti naše najmilije", kaže Begović.

Ona ističe kako su započete aktivnosti na organizaciji 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Nakon proučene Fatihe, žene Srebrenice su se razišle. Novo okupljanje je 11. marta.