Održan mirni mimohod žena Srebrenice u Tuzli

Piše: D. Brkić/Klix.ba
11.1.2015. u 13:07
26
72
Održan mirni mimohod žena Srebrenice u Tuzli
26
1/5 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/5 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/5 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/5 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
5/5 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Preživjele Srebreničanke prvi put u 2015. godini, dvadeset godina od počinjenog genocida u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, održale su mirnu protestnu šetnju ulicama Tuzle koja je okončana učenjem Fatihe na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.
Prethodna dva okupljanja 11. u mjesecu organizovana su ispred Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, a preživjele Srebreničanke tražile su smjenu i procesuiranje Jovana Ilića, koji se na spisku Vlade RS nalazi među potencijalnim učesnicima u genocidu u Srebrenici.

Ilić je, vjerovali ili ne, u RU SIPA-e u Tuzli zadužen za otkrivanje i procesuiranje odgovornih za ratne zločine.

"Dobile smo odgovor od SIPA-e u kojem stoji kako oni neće podleći bilo kakvim pritiscima i da je riječ o respektabilnoj organizaciji koja je priznanja dobila i u zemljama regije", kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Međutim, kako kaže Ćatićeva, iz SIPA-e im nisu odgovororili da li su analizirali spisak Vlade RS na kojem se nalazi ime Jovana Ilića.

"Mi ćemo našu borbu nastaviti. Nije Ilić jedini koji je na visokoj poziciji, a da je osumnjičen za učestvovanje u genocidu. Takvih je mnogo", kaže ona.

Preživjele Srebreničanke upozorile su još jednom na prespor postupak otrkivanja masovnih stratišta, ekshumacije i identifikacije. Dvije decenije od genocida u Srebrenici će se navršiti 11. jula, a mnoge majke su preminule a da nikada nisu pronašle posmrtne ostatke svojih najdražih.


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: