Sramna šutnja Zapada
86

Majed Maarouf: Palestinci okupljeni da brane slobodu prepušteni su agresorskoj ruci

Piše: I. Č.
Foto: Facebook/Palestinska zajednica u BiH
Foto: Facebook/Palestinska zajednica u BiH
Predsjednik Palestinske zajednice u BiH Majed Maarouf prokomentarisao je za Klix.ba jučerašnja tragična zbivanja tokom protesta u Gazi zbog otvaranja Ambasade SAD-a u Jerusalemu, napomenuvši da je riječ o agresiji koju izraelske okupatorske snage vrše nad civilima Palestine.

"Hiljade Palestinaca koji su se okupili da brane slobodu, čast i dostojanstvo prepušteni su agresorskoj ruci izraelske okupatorske vojske koja masakrira sve redom, uključujući novinare, medicinske radnike, civile, žene i djecu. Više od 60 ljudi je ubijeno, a hiljade ranjeno, od toga osmero djece od kojih je najmlađe osmomjesečna beba Leyla Envar Gandur", kazao je ogorčeno Maarouf.

Istakao je da, dok nevini palestinski civili ginu, nijedan izarelski vojnik nije ranjen niti povrijeđen.

"Palestinci od početka okupacije žele samo jedno, da žive u miru i prosperitetu u svojoj samostalnoj i slobodnoj Palestini, da im se vrati njihova zemlja po nametnutoj rezoluciji UN-a 242. i da se provode i ostale konvencije koje im garantuju njihova prava", rekao je Maarouf za Klix.ba.

Naveo je da njihova prava, nažalost, niko ne štiti, a da zapadne sile šute svaki put kad se dogodi masakr nad Palestincima.

"Dok izraelska okupatorska vojska masakrira Palestince, Trump to zove 'velikim danom za Izrael'. Blokirajući donošenje službenog izvještaja UN-ovog Vijeća sigurnosti, u kojem se traži nezavisna istraga o krvavoj agresiji u Pojasu Gaze, Sjedinjene Američke Države su pokazale kako koriste dvostruke standarde i time ohrabruju izraelske zločince da nastave činiti masakr nad nedužnim palestinskim narodom", kategoričan je Maarouf.

Kazao je da u svoje ime žestoko osuđuje svaki napad na palestinsku slobodu i ljudska prava.

"Mi, Palestinci, zajedno s mirovnim snagama u Evropi radimo na otkrivanju brutalne rasističke i okupacijske politike, kao i njenih pomagača", zaključio je predsjednik Palestinske zajednice u BiH Majed Maarouf.