{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Magdeburg poklonio instrumente Muzičkoj školi u Sarajevu i orkestru Stolac

22.5.2013. u 16:10
0
0
Magdeburg poklonio instrumente Muzičkoj školi u Sarajevu i orkestru Stolac
0
Magdeburg, pobratim Grada Sarajeva, poklonio muzičke instrumente Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu i orkestru Gradske limene glazbe Stolac
Grad Magdeburg, u okviru dugogodišnjeg partnerstva i pobratimstva sa Gradom Sarajevom, danas je poklonio muzičke instrumente Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu i orkestru gradske limene glazbe Stolac. Instrumenti su prikupljeni zahvaljujući Konzervatoriju grada Magdeburga u okviru akcije "Instrumenti za Sarajevo" koju je pokrenuo Andreas Schumann, vijećnik u Gradu Magdeburgu i profesor muzike na Konzervatoriju Georg Philipp Telemann.

Donirane muzičke instrumente, primili su Haša Haćimić, direktorica Srednje muzičke škole u Sarajevu i Nerin Dizdar, predstavnik orkestra gradske limene glazbe Stolac, u prostorijama Srednje muzičke škole u Sarajevu uz prisustvo Svetozara Pudarića, potpredsjednika Federacije BiH i Ranka Čovića, zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva.

Kako je rekao Andreas Schumann, delegacija Magdeburga je 2005. godine posjetila Sarajevo, prilikom koje je uručeno 20 muzičkih instrumenata sarajevskoj Srednjoj muzičkoj školi.

"Nedavno smo ponovo dobili poziv Grada Sarajeva da doniramo još nekoliko instrumenata, kojem smo se rado odazvali, te počeli sa kampanjom prikupljanja muzičke opreme. Uspjeli smo u veoma kratkom roku da sakupimo odgovarajući broj, tačnije 18 instrumenata koje smo danas poklonili mladim muzičarima Sarajeva i Stoca", kazao je Schumann.

Zahvalivši se na plemenitoj gesti, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, dr. Ranko Čović, izrazio je uvjerenje da će se saradnja sa Magdeburgom, započeta 1972. godine, u budućnosti još više intenzivirati u oblasti kulture, sporta, obrazovanja i komunalnih poslova.

"Nadam se da će se iduće godine Grad Magderburg svojim programom uključiti u obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, 30. godina Zimskih olimpijskih igara, 30. godina od osnivanja Sarajevske zime, 60. godina od potpisivanja Evropske povelje o kulturi", kazao je Čović.

Haša Haćimić, direktorica Srednje muzičke škole u Sarajevu, zahvalila se na donaciji Grada Magdeburga.

"Iako se ova škola susreće sa problemima starih instrumenata i malog prostora za vježbanje, izuzetno smo zadovoljni rezultatima koje učenici postižu, što dokazuju dobivanjem priznanja i nagrada sa međunarodnih, regionalnih i državnih takmičenja", naglasila je Haćimić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: