{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska filharmonija od Japana dobila instrumente vrijedne 765.000 KM

F
28.5.2013. u 15:23
3
40
Sarajevska filharmonija od Japana dobila instrumente vrijedne 765.000 KM
3
Sarajevska filharmonija koja ove godine obilježava 90 godina postojanja, danas je dobila najvredniji poklon u svojoj historiji.
Naime Ambasada Japana i Agencija za međunarodnu saradnju (JICA) filharmoniji su darovali 73 instrumenta u vrijednosti od 765.000 KM. Ceremonija svečanog uručenja ovog izuzetnog poklona upriličena je danas u Narodnom pozorištu.

DIrektorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović podsjetila je na problem koje su članovi Filharmonije imali kad je riječ o instrumentima s kojima su nastupali.

Kako je navela, svirali su na svojim privatnim instrumentima, a neki od instrumenta su bili u takvom stanju da su se mogli smatrati neupotrebljivim.

Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki istakao je da je Sarajevska filharmonija uspjela da opstane u najtežim vremenima te je istakao dobru saradnju koju Ambasada Japana ima sa ovom institucijom.

Primopredaji instrumenta prisustvovali su i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, Muharrem Zejnullahu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, te stalni predstavnik JICA Ureda za Balkan Toshiya Abe.

Članovi Sarajevske filharmonije ovom prilikom su nastupili s novim instrumentima.

A među novim instrumentima, između ostalih, nalaze se harfa, Stradivarijeve violine, kontrabas, viole, udaraljke...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: