Kultura
20

Muzičke škole Sarajeva i Friedrichshafena zajedničkim koncertom obilježile partnerstvo

Klix.ba
Zajednički koncert Srednjih muzičkih škola Sarajeva i Friedrichshafena, kojim se obilježava 10. godina partnerstva dviju škola, održan je večeras u Domu Oružanih snaga BiH. Učesnike i goste ovog kulturnog događaja prigodnim riječima pozdravili su zamjenici gradonačelnika Sarajeva i Friedrichshafena, Ranko Čović i Peter Hauswald.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović je u prigodnom obraćanju poželio dobrodošlicu, te istaknuo ponos prijateljstvom Sarajeva i Friedrichshafena, započetim davne 1972. godine, na inicijativu privrednika, a potom nastavljeno saradnjom na raznim poljima, od razmjene učenika, studenata, njihovih profesora, ljekara, kulturnih i turističkih djelatnika, čelnika dva grada, do sportskih manifestacija, susreta muzičkih škola, realizacije raznih projekata, pa čak i međusobnih druženja naših sugrađana. I tako već 40 godina.

"Zahvaljujući ovim susretima muzičara mladi se senzibiliziraju za međunarodno zajedništvo i prijateljstvo. Mladi Friedrichshafena na ovaj način imaju priliku da lično osjete sve blagodati putovanja u Sarajevo – naš najstariji pobratimski grad, te zajedničkih koncerata i privatnih susreta s mladima iz Sarajeva“, kazao je zamjenik gradonačelnika Friedrichshafena Peter Hauswald.

Tim povodom, višečlana delegacija njemačkog grada Friedrichshafena, koju čine Peter Hauswald, zamjenik gradonačelnika, Dajana Jungmann i Helene Weingart iz Gradske uprave, te 22 učenika i četiri profesora Srednje muzičke škole ovog pobratimskog grada, u četverodnevnoj je posjeti našem gradu.

Predstavnici Grada Friedrichshafena će tokom naredna dva dana imati susrete u Privrednoj komori KS, Prvoj gimnaziji, Goethe institutu, DZ "Omer Maslić“, dok će učenici i profesori muzičkih škola oba grada posjetiti olimpijske planine i umjetničke radionice u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, te održati koncert i u Domu staraca u Nedžarićima (KJU "Gerontološki centar“).