{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lukač najavio jačanje krim-sektora u Federalnoj upravi policije

F
17.2.2011. u 15:32
0
2
Lukač najavio jačanje krim-sektora u Federalnoj upravi policije
0
Lukač najavio jačanje krim-sektora u Federalnoj upravi policije
Dragan Lukač
Na sjednici Nezavisnog odbora u Federaciji Bosne i Hercegovine, održanoj danas u Sarajevu, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač najavio je kadrovsko jačanje krim-sektora u toj upravi, i to dobrovoljnim premještanjem iskusnih policijskih kadrova iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, radi uspješnije borbe s vidovima kriminaliteta koje je direktor markirao na osnovu ranije i sadašnje sigurnosne analize.
To se prvenstveno odnosi na prevenciju terorizma, borbu protiv organiziranog kriminala, zloupotrebu opojnih droga i na međukantonalni kriminal, a Lukač vjeruje da eksterni razmještaj policajaca neće dovesti do "tektonskih poremećaja" u njihovim matičnim kantonalnim policijama jer će, kazao je, sve biti izvedeno tako da se očuva balans.

Lukač također namjerava da Federalnom parlamentu bude ponuđena izmjena Zakona o policijskim službenicima na način da široku kadrovsku bazu ubuduće ne čine samo policijski eksperti već i stručnjaci drugih oblasti, koji zajedničkim angažmanom mogu doprinijeti borbi protiv kriminala.

Lukač ističe da je 2011. definirana kao godina saradnje Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, a prioritet u toj komukinaciji će biti organizirani kriminal kao problem kojem se treba još jače suprotstaviti.

Federalna uprava policije ima solidne, ne idealne, materijalno-tehničke pretpostavke, forenziku na vrlo visokom nivou i vrhunski opremljenu specijalnu policiju te su za razilku od kolega u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, federalni policajci solidno plaćeni, kazao je.

Sve su to pretpostavke za još bolji rad policije koja ionako mora puno raditi. Lukač je optimist, kako je naveo, u smislu mogućnosti za realizaciju planiranih zadataka mada nisu nimalo laki.

Sve treba da rezultira iskorakom ka većoj sigurnosti građana, kazao je.

Nezavisni odbor Federacije je tijelo koje imenuje i nadzire rad direktora Federalne uprave policije.

Članove Odbora imenuje Federalni parlament.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: