BiH
0

Lukač najavio jačanje krim-sektora u Federalnoj upravi policije

FENA
Dragan Lukač
Dragan Lukač
Na sjednici Nezavisnog odbora u Federaciji Bosne i Hercegovine, održanoj danas u Sarajevu, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač najavio je kadrovsko jačanje krim-sektora u toj upravi, i to dobrovoljnim premještanjem iskusnih policijskih kadrova iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, radi uspješnije borbe s vidovima kriminaliteta koje je direktor markirao na osnovu ranije i sadašnje sigurnosne analize.

To se prvenstveno odnosi na prevenciju terorizma, borbu protiv organiziranog kriminala, zloupotrebu opojnih droga i na međukantonalni kriminal, a Lukač vjeruje da eksterni razmještaj policajaca neće dovesti do "tektonskih poremećaja" u njihovim matičnim kantonalnim policijama jer će, kazao je, sve biti izvedeno tako da se očuva balans.

Lukač također namjerava da Federalnom parlamentu bude ponuđena izmjena Zakona o policijskim službenicima na način da široku kadrovsku bazu ubuduće ne čine samo policijski eksperti već i stručnjaci drugih oblasti, koji zajedničkim angažmanom mogu doprinijeti borbi protiv kriminala.

Lukač ističe da je 2011. definirana kao godina saradnje Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, a prioritet u toj komukinaciji će biti organizirani kriminal kao problem kojem se treba još jače suprotstaviti.

Federalna uprava policije ima solidne, ne idealne, materijalno-tehničke pretpostavke, forenziku na vrlo visokom nivou i vrhunski opremljenu specijalnu policiju te su za razilku od kolega u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, federalni policajci solidno plaćeni, kazao je.

Sve su to pretpostavke za još bolji rad policije koja ionako mora puno raditi. Lukač je optimist, kako je naveo, u smislu mogućnosti za realizaciju planiranih zadataka mada nisu nimalo laki.

Sve treba da rezultira iskorakom ka većoj sigurnosti građana, kazao je.

Nezavisni odbor Federacije je tijelo koje imenuje i nadzire rad direktora Federalne uprave policije.

Članove Odbora imenuje Federalni parlament.