|

Manje saobraćajnih nesreća, ali više poginulih

Manje saobraćajnih nesreća, ali više poginulih
0
S
Sarajevo-x.com
17.12.2010. u 13:31
4
komentara
0

dijeljenja
Manje saobraćajnih nesreća, ali više poginulih
U Lukavcu je održan prvi sastanak novoizabranog direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača s komesarima kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske policijske misije u BiH.
Razmatrana je Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za prvih devet mjeseci i oktobar 2010. godine.

Opća karakteristika je da je došlo do blagog povećanja izvršenih krivičnih djela, rast broja ukupno evidentiranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, smanjenje broja saobraćajnih nesreća, ali rast broja poginulih, dok je broj napada na ovlaštene službene osobe isti kao u uporednom periodu prošle godine.

Za devet mjeseci ove godine počinjeno je 16.890 krivičnih djela, za što su prijavljene 12.133 osobe. U ovom periodu najviše je počinjeno krivičnih djela protiv imovine.

Stanje sigurnosti u oktobru karakterizira isti broj izvršenih krivičnih djela, rast prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, rast broja saobraćajnih nezgoda, te blagi pad napada na ovlaštene službene osobe u odnosu na isti period prošle godine. U oktobru je počinjeno 1.970 krivičnih djela, te je prijavljeno 1.478 osoba.

Nakon razmatranja ovih informacija, zaključeno je da postoji potreba da se po izradi Informacije o stanju sigurnosti za 2010. godinu posebno analizira tematika rada po kriminalitetu, te da načelnici sektora kriminalističke policije u FBiH zajednički sačine proaktivne planove rada za 2011. godinu, s konkretnim mjerama u oblasti kriminaliteta, posebno za najsloženija krivična djela.

Lukač je također kazao da će u narednoj godini posebno biti istaknuta aktivnost na jačanju terenskih ureda Federalne uprave policije, pri čemu će biti ostvarena puna saradnja s kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova. Direktor Federalne uprave policije s kantonalnim komesarima je dogovorio da u narednom periodu bude sačinjeno temeljito sagledavanje stanja o pitanju terorizma na području Federacije BiH, pri čemu će biti prikupljeni egzaktni pokazatelji o ovoj oblasti. Razmatrana su i druga pitanja u okviru rada i saradnje Federalne uprave policije i kantonalnih MUP-ova, a posebno određena pitanja koja su u vezi s radom policije u Federaciji u 2011. godini.

Naredni sastanak direktora Federalne uprave policije s komesarima kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova bit će održan sredinom januara 2011. godine, saopćeno je iz Federalne uprave policije.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...