{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lovrinović: Što prije deblokirati proces rekonstrukcije vlasti

S
19.3.2013. u 08:23
0
12
Lovrinović: Što prije deblokirati proces rekonstrukcije vlasti
0
Lovrinović: Što prije deblokirati proces rekonstrukcije vlasti
Nikola Lovrinović
Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović smatra da će, ukoliko se tokom ove sedmice u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH blokira izbor sudija Ustavnog suda FBiH, a time i proces rekonstrukcije federalne vlade, nastati nenormalna situcija protivna svim demokratskim pravilima ponašanja.
Lovrinović je Srni rekao da je predsjednik FBiH Živko Budimir uputio prijedlog Ustavnom sudu FBiH za imenovanje nedostajućih sudija, te da se sada očekuje izjašnjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Ako se ne pristupi popuni Ustavnog suda FBiH, jer postoje najave iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda da će i na to pitanje biti pokrenut mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, to će nam biti jasan znak da se žele blokirati svi procesi", dodao je Lovrinović.

On je napomenuo da će nastati "potpuno nenormalna situcija u FBiH", jer demokratski izabrana parlamentarna većina ni nakon godinu i više dana ne može doći u poziciju da formira vlast.

"U HDZ-u BiH, prije svega, očekujemo da se, što je moguće prije, Ustavni sud FBiH izjasni o odluci o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH koji je uputio Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH", istakao je Lovrinović.

Lovrinović očekuje korektnost i od partnera koji čine parlamentarnu većinu u FBiH te da postupe u skladu sa dogovorom.

"Prihvatamo činjenicu da je bilo nekih objektivnih razloga za situaciju u kojoj se nalazimo, ali smatramo da je sadašnje stanje neodrživo i neprihvatljivo", rekao je Lovrinović.

On je istakao da bi nakon ove sedmice bilo objektivno za očekivati da HDZ BiH, ali i drugi partneri koji čine većinu u federalnom parlamentu, pređu u opoziciju jer je sadašnje stanje neodrživo.

"Smatramo da postoji nova parlamentarna većina koja je izglasala nepovjerenje ovoj Vladi, te da se iz tog razloga ne mogu držati sjednice te vlade, bilo telefonske ili neke druge. Za stanje u FBiH potrebno je preuzeti odgovornost i mi smo spremni to učiniti, a ukoliko to ne bude moguće, spremni smo otići u opoziciju", rekao je Lovrinović.

Prema njegovim riječima, ova parlamentarna većina, možda, je i ranije trebala poslati takvu snažniju poruku.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je za medije u FBiH da ukoliko do kraja ove sedmice ne bude deblokirana rekonstrukcija federalne vlade, HDZ BiH definitivno odlazi u opoziciju.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je prošle sedmice, nakon sastanka predsjednika stranaka koje čine parlamentarnu većinu u FBiH, izjavio da su ove stranke spremne da preuzmu odgovornst za stanje u FBiH jer je ostalo malo vremena da se spriječi ekonomski kolaps u FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: