|

Ljubić: Ne tražimo dopuštenje za smjenu Vlade FBiH

Ljubić: Ne tražimo dopuštenje za smjenu Vlade FBiH
0
S
SRNA
30.12.2012. u 10:06
20
komentara
0

dijeljenja
Ljubić: Ne tražimo dopuštenje za smjenu Vlade FBiH Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da lideri četiri stranke koje u Federaciji BiH /FBiH/ čine parlamentarnu većinu ne traže ni mišljenje ni dopuštenje međunarodne zajednice u vezi sa izglasavanjem nepovjerenja Vladi FBiH.
Ljubić je istakao da lideri "četvorke“ žele da obavijeste ključne predstavnike međunarodne zajednice o aktuelnoj situaciji, te da ukažu na mogućnost njenog pogoršanja.

"Želimo ukazati predstavnicima međunarodne zajednice na njihovu suodgovornost za postojeće stanje.Poznato je da su predstavnici međunarodne zajednice, u prvom redu OHR, reagovali tako što su prije godinu i po dali zeleno svjetlo uspostavljanju vlasti u FBiH na nelegalan i neustavan način, objašnjavajući sve strahom od eskalacije krize u BiH neusvajanjem budžeta", rekao je Ljubić za BHT.

Prema njegovom mišljenju, sada je u FBiH situacija takva da u suštini dvije marginalne ličnosti, od kojih jedna možda i nema podršku vlastite stranke, drže kao taoce čitavu BiH, jer kriza u FBiH utiče i na odnose u BiH.

"Sve su to činjenice zbog kojih je međunarodna zajednica, posebno oni koji su odgovorni za funkcionisanje BiH, prije svega OHR, dužna da zajedno sa domaćim političarima reaguje i opravda mandat u BiH", istakao je Ljubić.

On je naglasio da očekuje da će četvorka organizuje vanredne izbora ukoliko se kriza u Federaciji bude oduglovačila na bilo koji način.

Ljubić je naveo da je odluka predsjednika FBiH Živka Budimira da u federalnu Vladu vrati ministra Desnicu Radivojevića bez značaja za hrvatski blok.

Lider HDZ-a 1990 smatra da SDA ne može blokirati promjene u FBiH, pozivajući se na vitalni nacionalni interes, jer to može biti samo vitalni interes te stranke, a nikako Bošnjaka u FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...