Problemi na lokalnom nivou
0

Ljubić: Sporazum HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH nema alternativu

SRNA
Božo Ljubić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Božo Ljubić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Glavni odbor HDZ-a 1990 danas je u Širokom Brijegu razmatrao dalju saradnju sa HDZ-om BiH zbog brojnih nesuglasica, ali je odlučeno da daju još jednu šansu dogovoru zbog važnosti, te koalicije za hrvatski narod.

Predstavnici kantonalnih stranačkih organizacija, pogotovo iz Srednjobosanskog kantona, ukazali su na veliki problem provođenja sporazuma s HDZ-om BiH kako u organima vlasti, tako i prilikom raspodjele drugih pozicija.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je novinarima da sporazum sa HDZ-om BiH neće puknuti barem kada je riječ o vlasti na nivou BiH.

"Analizirali smo provođenje koalicije sa HDZ-om BiH. Dok saradnja na nivou BiH dobro funkcioniše u interesu stranke i naroda, mogla su se čuti brojna nezadovoljstva u nekim lokalnim stranačkim organizacijama tamo gdje dijelimo vlast sa HDZ-om BiH. Međutim, zaključak je da će se dati šansa dogovoru", naveo je Ljubić.

Odgovarajući na pitanje da li je na pomolu raskol, Ljubić je rekao da sporazum sa HDZ-om BiH nema alternativu, jer se u njega ušlo prvenstveno zbog zaštite nacionalnih interesa.

Govoreći o reformama na nivou BiH, Ljubić je potvrdio da je "šestorka" jasno zacrtala proces rješenja državne i vojne imovine, pri čemu će, kako je rekao, lakše ići pitanje vojne.

On se osvrnuo i na proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH i upozorio da je sve manji prostor za opstrukcije tog procesa o čemu svjedoče i reagovanja međunarodnih zvaničnika.

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora govorilo se i o pripremama unutarstranačkih izbora, pri čemu je Ljubić potvrdio da će izborni sabor stranke biti održan u drugoj polovini juna.