Sastanak "šestorke"
46

Ljubić: U opciji su i tri izborne jedinice za izbor članova Predsjedništva

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da su danas na stolu "šestorke" bile dvije opcije - direktni i indirektni izbor članova Predsjedništva BiH po principu elektora i po principu tri izborne jedinice, jedna u Republici Srpskoj, a dvije u Federaciji BiH.

"Najvažnije je da smo danas u Sarajevu dogovorili format tog procesa, i nadam se da će do kraja marta taj proces rezultirati dogovorom aktuelne 'šestorke' koja ima kapacitet da u oba doma Parlamenta BiH većinom glasova usvoji amandmane na Ustav BiH u skladu sa odlukom Suda u Strazburu u predmetu 'Sejdić i Finci'", rekao je Ljubić novinarima u Sarajevu nakon sastanka.

On je izrazio nadu da će konačno rješenje uvažavati prava svih - konstitutivnih naroda, građana BiH i ostalih.

Sastanku lidera šest političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Prvom dijelu sastanka prisustvovali su i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.