{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubić: Za SDP i SBB su neprihvatljive dvije izborne jedinice

S
13.3.2013. u 20:16
0
15
Ljubić: Za SDP i SBB su neprihvatljive dvije izborne jedinice
0
Ljubić: Za SDP i SBB su neprihvatljive dvije izborne jedinice
Foto: SRNA
Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da su SBB i SDP danas odbili prijedlog provođenja odluke "Sejdić-Finci" koji podrazumijeva dvije izborne jedinice u FBiH mada, kako kaže, to ne znači podjelu entiteta.
"Naš novi model koji smo predstavili, a uključuje deset izbornih jedinica, jeste kompilacija elektorskog i proporcionalnog principa, a to znači da se svi mogu kandidovati na izborima i da svi imaju jednak uticaj na izbor članova Predsjedništva BiH", rekao je Ljubić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, prijedlog je matematički kompleksan, konceptualno jasan i konzistentan, uključuje i proporcionalni prinicip i elektorski princip - koji nije baziran na 12 izbornih jedinica, kao što se pominjalo u javnosti kao navodni EU model.

"To je za nas neprihvatljiv model, jer je 12 izbornih jedinica model koji je zakonom promjenjiv. I to nije nikakav ustavni dogovor, a deset kantona su ustavne kategorije u FBiH", rekao je Ljubić.

On je poručio da će lideri "četvorke" pokušati u narednih sedam dana da dođu do usaglašenog modela koji će nakon toga biti ponuđen ostalim strankama u BiH.

Lideri stranaka nove parlamentarne većine u Federaciji BiH - SDP, HDZ BiH, HDZ 1990 i Saveza za bolju budućnost nisu danas postigli dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci". Na sastanku lidera u Sarajevu dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni da bi najkasnije za sedam dana bio postignut dogovor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: