Sastanak u Sarajevu
42

"Četvorka" danas o predmetu "Sejdić-Finci" i Vladi FBiH

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Lideri stranaka nove parlamentarne većine u Federaciji BiH (FBiH) - SDP, HDZ, HDZ 1990 i Saveza za bolju budućnost trebalo bi danas u popodnevnim satima u Sarajevu da razgovaraju o provođenju odluke u predmetu "Sejdić–Finci" i funkcionisanju izvršne vlasti u FBiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je ranije Srni da očekuje da će na sastanku biti razmotreni vrlo konkretni modeli provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" interesantni za FBiH, podsjetivši da je iz Republike Srpske već rečeno da je bitno da se dogovor o provođenju ove odluke postigne u FBiH.

On je istakao da je optimista, ali da "ne treba pretjerivati sa optimizmom dok se realnije ne uđe u raspravu o tim modelima".

Čović, koji je i domaćin današnjeg sastanka, najavio je da bi na njemu trebalo da bude riječi i o funkcionisanju Vlade FBiH.

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić izjavio je juče da od sastanka očekuje da bude napravljen korak naprijed, s obzirom da su principi za provođenje odluke bili zadati i njenom samom suštinom, a i dogovorom na nivou "četvorke".

Prema njegovim riječima, na osnovu tog modela stranački eksperti treba da dogovor četvorke pretoče u amandmane.

I u SDP-u BiH očekuju da na današnjem sastanku budu potvrđeni raniji dogovori "četvorke“ o funkcionisanju izvršne vlasti u FBiH, odnosno da se stanje u federalnoj Vladi dovede u sklad sa parlamentarnom većinom.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ranije je Srni rekao da će na sastanku četvorke biti riječ o modalitetima provođenja odluke "Sejdić-Finci".