BiH
77

Sastanak četvorke u Sarajevu, Čović ne odustaje od briselskog dogovora

Piše: T. S.
U Sarajevu će danas biti održan sastanak lidera četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH (FBiH) - HDZ-a BiH, HDZ 1990, Saveza za bolju budućnost i SDP-a BiH – na kojem će biti riječi o provođenju odluke "Sejdić i Finci" i funkcionisanju izvršne vlasti u FBiH.

Na današnjem sastanku, koji je zakazan za 16.00 sati, lideri četiri stranke pokušaće da postignu dogovor o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", odnosno izboru dva člana Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je Srni da će na sastanku biti riječi o modelima izbora, prije svega dva člana Predsjedništva iz FBiH.

"Ne vidim nijednu poteškoću da se dogovorimo o osnovnom principu koji bi trebalo da bude zadovoljen, a odnosi se na to da jedan narod ne može drugome birati kandidate za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Čović jučer.

Prema njegovim riječima, dva HDZ-a imaju vrlo jasan prijedlog zasnovan na demokratskim standardima i nema nijednog razloga da bilo koja politička stranka u FBiH to ne prihvati.

Čović je pojasnio da su dva HDZ-a spremna da dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH budu izabrana kroz 10 kantona po modelu minimalne multietničke zastupljenosti, što znači da se kroz region u kojem je dominantan jedan narod bira jedan član Predsjedništva BiH, a u regionu u kojem je dominantan drugi narod drugi član.

"To znači da oni koji dobiju najviše elektorskih glasova u kantonima budu članovi Predsjedništva BiH. To je prijedlog koji smo krajnje transparentno ponudili javnosti u BiH, svim političkim strankama i EU i mislim da se na tom prijedlogu može napraviti dogovor već na sutrašnjem sastanku", naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, ovaj prijedlog iznesen je svim predstavnicima međunarodne zajednice i niko od njih nije imao bilo kakav prigovor.

"Nikad više nećemo pristupiti bilo kom rješenju u kojem će brojniji bošnjački narod birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH", ponovio je Čović.

Čović je najavio da će na današnjem sastanku federalne "četvorke" biti riječi i o izvršnoj vlasti u FBiH koja evidentno ne funkcioniše.

"Vjerujem da su konačno shvatili da bez legitimne volje hrvatskog naroda ne može biti napravljena izvršna vlast u FBiH i ko god želi da to silom potencira, kao što je uradio OHR, suspendujući odluke Centralne izborne komisije BiH, mora znati da preuzima ogromnu odgovornost na sebe koliko god bježao od nje i pilatovski prao ruke", rekao je Čović i dodao da je to politička i životna realnost u BiH.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar najavio je da će HDZ 1990 saopštiti minimum na koji ova stranka može pristati kada je riječ o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

"Dogovor će se tražiti sa partnerima, prije svega iz FBiH, a ako bude potrebno i sa strankama iz Republike Srpske, a sve prije sastanka u Mostaru 11. aprila, na koji treba da dođe i evropski komesar za proširenje Štefan File", naveo je Vegar i dodao da su stavovi ove stranke, uglavnom, poznati.

Lideri i predstavnici sedam političkih partija u BiH krajem marta su u Briselu razgovarali sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu SEjdić i Finci.