{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lovrenović: Univerziteti su postali sigurno sklonište za propale političare

18.4.2014. u 15:59
23
12
Lovrenović: Univerziteti su postali sigurno sklonište za propale političare
23
Udruženje za razvoj akademskih sloboda BiH u Kongresnoj sali Hotela Tuzla održalo je drugi otvoreni forum o temi "Integracije ili centralizacije Univerziteta u BiH".
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba


Prvobitno je postojala ideja da se forum održi na Filozofskom fakultetu u Tuzli, ali udruženje nikada nije dobilo bilo kakav odgovor od dekana o tome da li je moguće ili nije održavanje takvog jednog skupa pod krovom te institucije.

Uvodničar prof.dr Dubravko Lovrenović pričao je o iskustvima sa Univerziteta u Sarajevu, gdje je Bolonjski proces otvoren 2004. godine.

"Dakle, dijete koje je rođeno 2004. godine danas ima 10 godina i ide u četvrti razred osnovne škole. Da li smo mi za to vrijeme bliži integraciji ili centralizaciji? Moje iskustvo govori kako je riječ o gruboj i rigidnoj centralizaciji, a da je integracija samo jedna vrsta paravana. Drugim riječima rečeno da kod odgovornih postoji minimum ljudskog poštenja oni bi danas morali reći kako je Bolonja mrtva i da faktički trebamo krenuti on nule", kazao je Lovrenović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Profesor Lovrenović kaže kako aktuelno stanje na Univerzitetima BiH, u duhovnom smislu, odgovara pejzažu Hirošime, jer rektore bira politika, protiv rektora se podnose inspekcijske i krivične prijave...

"Očito je da u tom smislu ne možemo govoriti o društvenoj perspektivi i o budućnosti univerziteta. Univerzitet je postao mjesto za savršenu neodgovornost. Možete dolaziti ili ne dolaziti na posao, a osim toga univerziteti su postali sigurno sklonište za propale političare", kaže on.

Predsjednik Udruženja za razvoj akademskih sloboda dr. Samir Arnautović ističe kako je generalno stanje u bh.društvo generirano sa univerziteta.

"Politika izravno učestvuje u izboru rektora, pa čak i profesora, Svi mi snosnim posljedice, a naši studenti i profesori ne mogu imati kvalitetnu evropsku edukaciju jer niko nije prošao u projektu Erasmus plus", kaže profesor Arnautović.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba


Profesor s Filozofskog fakulteta u Tuzli dr. Enes Osmančević ističe kako stranke na univerzitetima promoviraju prosječnost i ispodprosječnost, te da je na sceni srednjoškolizacija univerziteta.

"Naučno-istraživački rad je zamro, a univerziteti su postali rezervni položaji neuspješnih i propalih političara. Kod nas se Bolonjski proces krivo interpretira, a univerziteti su u biti letargične i konzervativne zajednice. Univerziteti su centralizovani, a ja bih rekao kako su i zatočeni", kazao je dr. Enes Osmančević.

U vezi sa ovom problematikom govorila je i dr. Rejhana Dervišević, a u diskusiju se uključivao i aktuelni reoktor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Enver Halilović koji je, kako se stekao dojam, davao demagoške odgovore na konkretno postavljena pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: