BiH
7

Lovrenović: Univerziteti postaju mjesto obrazovanja glasača, a ne birača

FENA
Dubravko Lovrenović (Foto: Klix.ba)
Dubravko Lovrenović (Foto: Klix.ba)
Udruženje za razvoj akademskih sloboda u Bosni i Hercegovini organiziralo je pres-konferenciju u sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Tema konferencije je rezultat istraživanja stanja akademskih sloboda na univerzitetima u BIH, koje je URAS BiH proveo u posljednjih šest mjeseci.

U okviru ove teme, osvrnuli su se i na brutalni napad, barbarski nasrtaj na profesora Slavu Kukića.

"Sa zabrinutošću konstatiram da je fizički napad na akademika Slavu Kukića, koji se desio na njegovom radnom mjestu, samo posljednji događaj u nizu aktivnosti fašizacije bosanskohercegovačkog društva", kazao je akademik Dubravko Lovrenović.

Udruženje za razvoj akademskih sloboda u BiH (URAS BiH) smatra da je napad na Slavu Kukića proizvod barbarske politike koja u sinergiji nacionalističkih političkih koncepcija, pokušava konačno fašizirati bh. društvo.

Između ostalog, članovi Udruženja, podnijeli su tužbu protiv rektora Sarajevskog univerziteta prof. dr. Muharema Avdispahića.

"Na osnovu inspekcijskog nalaza, u kojem se vidi da rektor Avdispahić u trenutku kad je izabran u zvanje redovnog profesora Univerziteta u Sarajevu, po slovu zakona nije imao uvjete da bude izabran u zvanje redovnog profesora", kazao je Lovrenović.

Na osnovu, do sada, prikupljenih informacija i analize istraživačkog sadržaja s javnih univerziteta u BiH, URAS BiH došao je do važnih zaključaka.

"Također, izbor rektora na Univerzitetu u Tuzli Envera Halilovića je krajnje sumnjiv", izjavio je akademik Lovrenović.

"Rektorati postaju podružnice etnonacionalističkih stranaka. Univerziteti postaju mjesto obrazovanja glasača a ne birača, dolazi do sistematskog destruiranja naučnog znanja", tvrdi Lovrenović.