"Mladi odlučuju o demokratiji"
85

Logo: Mladi sve više izlaze na izbore, ali njihove odluke su često površne

SRNA
Muamer Logo
Muamer Logo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na prošlogodišnjim lokalnim izborima u BiH procenat izlaznosti mladih bio je veći nego 2010. i 2008. godine, što ne znači da je to glasanje bilo i kvalitetno, istaknuto je danas u Sarajevu prilikom potpisivanja ugovora o saradnji Instituta za razvoj mladih "Kult" sa devet općinskih omladinskih savjeta u BiH u sklopu inicijative "Mladi odlučuju o demokratiji".

Saradnik za odnose sa javnošću u Institutu "Kult" Muamer Logo rekao je da mladi često donose površne odluke za glasanje bazirane na predizbornim marketinškim kampanjama, a ne kritičkim pristupom zasnovanim na revizorskim izvještajima i postignutim rezultatima političara.

On smatra da većina mladih ne razumiju dovoljno politički sistem u BiH, što uveliko olakšava da se njima manipuliše tokom i nakon predizborne kampanje.

"Samo jedan posto mladih vjeruju da mogu utjecati na politiku i društveno-ekonomski aspekt u BiH. U 29 posto slučajeva mladi su odlučili da ne izađu na izbore i glasaju, jer nisu znali kojoj političkoj stranci ukazati povjerenje. Dvostruko je više mladih koji vjeruju da je nemoguće uticati na proces donošenja odluka putem mehanizma posrednog učešća, kao što je glasanje na izborima", naveo je Logo.

Institut "Kult" potpisao je sporazum sa savjetima mladih općina Vlasenice, Cazin, Srebrenica, Gradačac, Gornji Vakuf, Goražde, Orašje, te dvije sarajevske općine Stari Grad i Novi Grad.

Ugovor "Mladi odlučuju o demokratiji! - uključenost mladih u proces izbora" inicijativa je kojom bi Institut za razvoj mladih "Kult" trebalo da doprinese jačanju uloge građanskog društva u ostvarivanju ljudskih prava i demokratskih reformi, pospješujući građansko i političko učešće mladih u društvu, posebno tokom izbora i jačanju kapaciteta mladih u BiH, Moldaviji, Makedoniji, Kirgiziji i Srbiji.

Zemlje uključene u ovu inicijativu trenutno se suočavaju sa tranzicijskim demokratijama, aktivno se zalažu za ostvarivanje ljudskih prava i uvođenje demokratskih reformi i nastoje poboljšati građansko i političko učešće mladih u društvu.