{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo jedan posto mladih u BiH vjeruju da mogu utjecati na promjene u državi

F
16.3.2013. u 11:39
14
9
Samo jedan posto mladih u BiH vjeruju da mogu utjecati na promjene u državi
14
Samo jedan posto mladih u BiH vjeruju da mogu utjecati na promjene u državi
Foto: Ilustracija
Institut za razvoj mladih KULT potpisat će u nedjelju na Ilidži ugovor o saradnji s devet vijeća mladih/omladinskih savjeta iz BiH, a u sklopu inicijative "Mladi odlučuju o demokraciji".
Kako navode iz Instituta za razvoj mladih KULT, samo jedan posto mladih u BiH vjeruju da mogu utjecati na politiku i društveno-ekonomski aspekt u BiH, a dešavalo se da manje od 25 posto mladih izađe na izbore.

Većina mladih ne razumije dovoljno politički sistem u državi, što uvelike olakšava manipulaciju mladima tokom i nakon predizborne kampanje.

U 29 posto slučajeva mladi su odlučili ne izaći na izbore i glasati, jer nisu znali kojoj političkoj stranci ukazati povjerenje. Dvostruko je više mladih koji veruju da je nemoguće utjecati na proces donošenja odluka kroz mehanizam posrednog učešća, kao što je glasanje na izborima.

Ipak, na Općim izborima održanim 2012. godine, procent izlaznosti mladih je bio visok, poredeći s podacima iz 2010. ili 2008. godine.

Međutim, kvantitet ne podrazumijeva uvjetno i kvalitetu glasanja. Mladi često donose površne odluke za glasanje bazirane na predizbornim marketinškim kampanjama, a ne kroz kritički pristup utemeljen na revizorskim izvještajima i postignutim rezultatima političara.

"Mladi odlučuju o demokraciji! - uključenost mladih u proces izbora" inicijativa je kojom će Institut za razvoj mladih KULT doprinijeti jačanju uloge građanskog društva u ostvarivanju ljudskih prava i demokratskih reformi, pospješujući građansko i političko učešće mladih u društvu posebice tokom izbora i jačanju kapaciteta mladih u BiH, Moldaviji, Makedoniji, Kirgistanu i Srbiji.

"Zemlje uključene u tu inicijativu trenutno se suočavaju s tranzicijskim demokracijama. Aktivno se zalažu za ostvarivanje ljudskih prava i uvođenje demokratskih reformi te nastoje poboljšati građansko i političko učešće mladih u društvu", saopćio je Institut za razvoj mladih KULT.

Događaj će biti održan u prostorijama Instituta za razvoj mladih KULT na Ilidži u nedjelju u 13 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: