BiH
0

Ljubić: Povratak Hrvata u BiH mora biti prioritet

FENA
Damir Ljubić
Damir Ljubić
Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Damir Ljubić izjavio je danas da se kao prioritet mora odrediti povratak Hrvata u BiH, te da nadležni na svim nivoima moraju zajednički raditi na tom pitanju.

"Tu nema ništa skriveno, već brojke govore da je to neophodno“, rekao je Ljubić na okruglom stolu o temi održivog povratka bosanskih Hrvata, koji se održava u Banjoj Luci, naglasivši da nije slučajno ni da se na ovom mjestu održava ovaj skup.

"Cilj nam je poslati poruku da želimo podržati proces povratka i u RS", kazao je Ljubić i naglasio da je razgovarao s entitetskim resornim ministrima te da su dogovorili i neke konkretne aktivnosti.

Implementacju sredstava nedavno prikupljenih na donatorskoj konferenciji očekuje krajem godine, a napomenuo je da je već iz saudijskog fonda osigurano oko 26 miliona KM i apelirao da svi zajedno rade na pitanju održivog povratka, jer pojedinačno neće biti odgovarajućih rezultata.

Skup organiziraju Udruga bosanskih Hrvata Prsten u suorganizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine, Evropske akademije Banjalučke biskupije, Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Panevropske unije Bosne i Hercegovine i Hrvatske paneuropske unije.

Učesnicima konferencije obratili su se Valentin Inzko, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, a u ime Adila Osmanovića, ministra za izbjegle i raseljene osobe FBiH Sulejman Alijagić, te Darija Krstičević, voditeljica Ureda hrvatske vlade za Hrvate izvan te zemlje i drugi.