{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan zabrinut za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini

F
5.4.2012. u 16:39
26
79
Vatikan zabrinut za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini
26
Vatikan zabrinut za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini
Foto: AFP
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu nadbiskupa Alessandra D'Errica, apostolskog nuncija u BiH, s kojim je razgovarao o pitanjima koja se tiču povratka Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini.
Čestitajući ministru Ljubiću na imenovanju, nadbiskup D'Errico je istaknuo da je to ministarstvo od posebne važnosti za vjerske zajednice koje su zainteresirane za povratak izbjeglih i raseljenih, kao i pitanja ostvarenja temeljnih ljudskih prava.

Zahvalivši na čestitkama, Ljubić je informirao apostolskog nuncija D'Errica o toku priprema za predstojeću regionalnu donatorsku konferenciju planiranu za 24. april u Sarajevu.

Ljubić je istaknuo da je to pravo vrijeme za takvu konferenciju, da se prikupe potrebna sredstva i time ubrza rješavanje problema izbjeglih i raseljenih u cijeloj regiji, jer vlada dobra politička atmosfera da se to pitanje riješi.

Apostolski nuncij u BiH prenio je zabrinutost Svete Stolice zbog smanjenja broja Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini te njihovog nepovratka na prostoru BiH.

On je izrazio zabrinutost što u proračunu za 2012. godinu uopće nisu predviđena sredstva za povratak izbjeglih i raseljenih osoba te izrazio očekivanje da će takva situacija biti promijenjena.

Ljubić je rekao da je povratak izbjeglih i raseljenih prioritet rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i naglasio da se on predano zalaže da se u proračun za 2012. godinu uvrste sredstva za potporu povratku izbjeglih i raseljenih osoba, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: