BiH
0

Čordaš i D'eriko razgovarali o povratku Hrvata u RS

FENA
Davor Čordaš
Davor Čordaš
Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš razgovarao je danas u Sarajevu sa apostolskim nuncijem u BiH Alesandrom D'Erikom o aktuelnim pitanjima i položaju Hrvata u tom bh. entitetu.

Bilo je riječi i o perspektivama novog Vijeća ministara BiH, a Čordaš je naglasio da je sada omogućen i rad Komisije za izbjeglice BiH, što će ubrzati aktivnosti na implementaciji projekata u procesu povratka raseljenih osoba i izbjeglica.

Nuncij D'Eriko posebno je bio zainteresovan za efekte regionalne saradnje i donatorske konferencije koja će se u aprilu ove godine održati u Sarajevu, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Čordaš je nuncija informirao o trenutnom stanju po pitanju povratka Hrvata u RS i broju podnesenih zahtjeva za obnovu imovine, te naglasio da bi sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji mogla značajno uticati na povećanje broja zainteresovanih za obnovu imovine u RS.

Također je upoznao D'Erika o rezultatima Vlade RS i resornog ministarstva na provođenju projekata obnove i održivosti povratka u protekloj godini, te o planovima za 2012.godinu.

Na sastanku je Čodraš naglasio i značaj podrške povratnicima koji su obnovili svoju imovinu, da ostanu na svojim imanjima i osiguraju osnovne uvjete za život i dodao da se obnova vjerskih objekata pokazala kao bitan element u održivosti povratka.