{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda se sastao se banjalučkim biskupom Komaricom

A
13.7.2012. u 10:45
0
1
Bevanda se sastao se banjalučkim biskupom Komaricom
0
Bevanda se sastao se banjalučkim biskupom Komaricom
Jedan od prioriteta nakon što sam preuzeo funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara bio je otvaranje dijaloga s Međureligijskim vijećem BiH, jer država tokom prošle godine nije izvršavala svoje obaveze prema njemu, izjavio je danas u Banjaluci predsjedavajući Vijeća ministra BiH Vjekoslav Bevanda nakon susreta sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom.
Vijeće ministara jučer je donijelo odluku o izmirenju duga Međureligijskom vijeću.
Bevanda je istakao da je neophodno nakon osam godina aktivirati primjenu Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama u BiH i istakao da "biskupu nije dao nijedno obećanje koje neće moći ispuniti".

Komarica je i ovaj put apelovao na predstavnike i entitetskih i državnih vlasti da se više angažuju na rješavanju problema povratnika u BiH.

"Neke se stvari predugo čekaju i nadamo se da će se uz pomoć gospodina Bevande konačno krenuti s mrtve tačke", naglasio je Komarica.

Banjalučki biskup podsjetio je da se samo tokom ove godine za povratak na područje njegove biskupije prijavilo 800 katoličkih obitelji i istakao da na povratak u Posavinu i u druge dijelove RS-a čeka više hiljada prognanika.

Ministar za izbjegla i raseljena lica RS-a Davor Čordaš, koji je takođe prisustvovao sastanku, istakao je da dvogodišnji nerad Državnog povjerensta za izbjeglice direktno koči povratak u BiH.

"Ako oni ne žele da rade svoj posao, neka nadležnosti prebace na nas, jer smo mi spremni da sve planove i realiziramo", naglasio je Čordaš. Pojasnio je da se kreditna sredstva za te namjene ne mogu deblokirati sve dok se ne pokrenu aktivnosti na državnom nivou.

Prema njegovim riječima, kad su u pitanja sredstva za povratak "edino u što vjeruje su sredstva kojima raspolaže budžet RS-a".

Kada su u pitanju donatorska sredstva prikupljena na regionalnoj donatorskoj konferenciji održanoj ovog proljeća u Sarajevu, Čordaš je pozvao donatore da s njihovom realizacijom počnu ove godine. BiH bi trebala dobiti 80 miliona eura koji bi trebali biti usmjereni na obnovu stambenih jedinica i infrastrukture u povratničkim zajednicama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: