Pokrenuti stvari s mrtve tačke
0

Ljubić optimista pred sutrašnji sastanak političkih lidera

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da je optimista pred sutrašnji sastanak političkih lidera u Sarajevu i da će stvari u BiH biti pokrenute sa mrtve tačke.

Ljubić je rekao Srni da javnost u BiH, ali i zvanični Brisel, očekuju da lideri SNSD-a, SDS-a, SDA, SDP-a i oba HDZ-a sutra postignu dogovor o uspostavljanju Savjeta ministara BiH, usvajanju zakona iz evropskog paketa i rješavanje pitanja nepokretne vojne imenovine koja je uslov za Akcioni plan za članstvo /MAP/ u NATO.

"Nije realno da sutra dogovorimo promjenu Ustava na osnovu presude `Sejdić i Finci`, ali je moguće da i to pitanje bude tema dnevnog reda jer je implementacija ove presude u toku putem zajedničke parlamentane komisije", rekao je Ljubić i dodao da su svi pozvani lideri potvrdili učešće na sastanku, koji je zakazao za sutra u 12 sati.

Ljubić je rekao da je optimista i da će stvari u BiH biti pokrenute sa mrtve tačke, jer je neophodno da neka pitanja do kraja ovog mjeseca budu skinuta sa dnevnog reda zbog postavljenih rokova.  

On je podsjetio na činjenicu da su kritični rokovi koji se odnose na Evropsku uniju, odnosno za aplikaciju BiH za kandidatski status.

"Rok je do kraja novembra, jer je za 9. decembar zakazano zasjedanje šefova vlada i ministara inostranih poslova EU u Briselu, tako da su specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i generalni direktor Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino zatražili da se prije sastanka kratko obrate  učesnicima", rekao je Ljubić.

On je naglasio da Sorensen i Sanino neće učestvovati na sastanku, već da samo žele da pozdrave učesnike i prenesu određene  informacije o rokovima, odnosno da ukažu na ono što bi trebalo da se uradi odmah i šta je to što eventualno može sačekati.