Pokušaj formiranja Vijeća ministara
0

Danas sastanak stranačkih lidera u Sarajevu

SRNA
Lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a trebalo bi danas da se sastanu u Sarajevu u novom pokušaju da postignu dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH i provođenju reformskih zakona.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, koji je domaćin sastanka, izjavio je Srni da javnost u BiH, ali i zvanični Brisel, očekuju da stranački lideri danas postignu dogovor o uspostavljanju Vijeća ministara BiH, usvajanju zakona iz evropskog paketa i rješavanje pitanja nepokretne vojne imenovine koja je uslov za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO.

"Nije realno da dogovorimo promjenu Ustava na osnovu presude `Sejdić i Finci`, ali je moguće da i to pitanje bude tema dnevnog reda jer je implementacija ove presude u toku putem zajedničke parlamentane komisije", rekao je Ljubić i dodao da su svi pozvani lideri potvrdili učešće na sastanku, koji je zakazao za 12.00 sati.

Ljubić je rekao da je optimista i da će stvari u BiH biti pokrenute sa mrtve tačke, jer je neophodno da neka pitanja do kraja ovog mjeseca budu skinuta sa dnevnog reda zbog postavljenih rokova. On je podsjetio na činjenicu da su kritični rokovi koji se odnose na EU, odnosno za aplikaciju BiH za kandidatski status.

"Rok je do kraja novembra, jer je za 9. decembar zakazano zasjedanje šefova vlada i ministara inostranih poslova EU u Briselu, tako da su specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i generalni direktor Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino zatražili da se prije sastanka kratko obrate učesnicima", rekao je Ljubić.

On je naglasio da Sorensen i Sanino neće učestvovati na sastanku, već da samo žele da pozdrave učesnike i prenesu određene informacije o rokovima, odnosno da ukažu na ono što bi trebalo da se uradi odmah i šta je to što eventualno može sačekati.	

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je uoči sastanka da ukoliko BiH želi da nastavi da egzistira i ako to isto želi i međunarodna zajednica, onda i jedni i drugi moraju daleko više da uvažavaju Republiku Srpsku "u smislu onog što je napisano u Dejtonu''. 
Prema njegovim riječima, Dejtonski mirovni sporazum je ''Sveto pismo'' za Srpsku. 

''Ne tražimo ništa više od toga, ali ne dozvoljavamo da budemo inferiorni'', istakao je lider SNSD-a.

On je ranije izjavio da se ključ za formiranje Vijeća minisatra nalazi u Federaciji BiH i da je suština problema postojanje različitih koncepcija viđenja BiH. Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje za primjenu balansa, principa rotacije i pariteta. 

"Do sada smo imali uspješno formiranje Vijeća ministara na tom konceptu, sada se od njega odustaje i nastoje se uzeti principi iz nekih drugih manje složenih država", rekao je Dodik i dodao da različitim koncepcije formiranja Vijeća minisatra mogu biti legitimne, ali da je jedina legalna ustavna koncepcija. 

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je Srni da nije optimista pred sastanak lidera političkih stranaka u Sarajevu, jer nije stekao utisak da postoji spremnost na kompromise koji bi uvažavali realnost u BiH. U slučaju da svi ostanu na ranije poznatim stavovima, kaže Bosić, od današnjeg sastanka vjerovatno nema ništa i BiH će ući u period neizvjesnosti i dublje krize. 

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu Federacije BiH Jasenko Selimović rekao je Srni da ta stranka očekuje da će lideri na današnjem sastanku pokazati spremnost za dogovor i kompromis. On je naveo da predstavnici SDP-a BiH ne bi učestvovali u međustranačkim pregovorima da ne vjeruju u mogućnost postizanja dogovora i da na sutrašnjem sastanku očekuju pomak.
"Vjerujemo da ukoliko ne sutra, a onda vrlo brzo može doći do dogovora", rekao je juče Selimović, dok je portparol SDA Erdal Selimović izjavio da iz ove stranke ne žele davati nikavke izjave prije sastanka lidera. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da se na sastanku u Sarajevu može postići dogovor o formiranju Vijeća ministara i dodao da se ključ nalazi kod četiri vodeće stranke iz Federacije BiH. Čović je rekao da ostaje na stavu da Hrvatima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarska mjesta za dva HDZ-a.

Funkcioner SNSD-a Igor Radojičić rekao je da današnji sastanak šestorice stranačkih lidera predstavlja nastavak dijaloga što treba pozdraviti, ali da sve ono što je izneseno prethodnih dana ne obećava previše. 	On je naglasio da RS ima zagarantovanu ustavnu poziciju, a da nemamo odgovor na pitanje kako će se poslagati interesi stranaka iz Federacije BiH. 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da je intervencija OHR-a u Srednjobosanskom kantonu doprinijela "otvaranju puta" za razgovore o novoj koaliciji u BiH i da šestorica stranačkih lidera "moraju konačno iskoristiti otvoreni put" kada se sastanu u Sarajevu.

"Dogovor o Vijeću ministara je davno trebalo da bude postignut i to će biti dobar početak kako bi bio okončan ovaj destruktivni zastoj i omogućilo da se počnu rješavati ozbiljni ekonomski i socijalni problemi sa kojima se BiH suočava", rekao je Incko u razgovoru sa zamjenikom američkog državnog sekretara Williamom Burnsom u Washingtonu. 
Zamjenik ambasadora SAD u BiH Jonathan Moore  izjavio je da je teško očekivati veliki uspjeh na današnjem sastanku lidera šest političkih partija iz BiH.	

"U svakom slučaju to je proces koji treba nastaviti na dobrobit cijele BiH", rekao je Moore.

Sastanak će biti održan u kabinetu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Bože Ljubića, koji je i predsjednik HDZ 1990. Sastanak će biti zatvoren za javnost, ali će snimateljima biti omogućeno da zabilježe početak rada učesnika sastanka. Nakon okončanja sastanka, lideri političkih stranaka daće izjave za medije u sali za pres konferencije.