Nakon sastanka u Sarajevu
0

Ljubić: O zakonima iz dogovora u Mostaru 18. decembra

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić najavio je danas u Sarajevu da bi već na dnevnom redu sljedeće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 18. decembra, mogli biti neki zakoni iz dogovora u Mostaru.

Ljubić je istakao da je na današnjem sastanku lidera šest stranaka koje čine većinu u Predstavničkom domu BiH razgovarano u relaksirajućoj atmosferi o ozbiljnim stvarima.

"Ne bih želio najavljivati šta će biti rezultati toga. Nadam se da će oni uskoro biti vidljivi", rekao je Ljubić novinarima nakon sastanka.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kaže da su lideri "šestorke" danas željeli da analiziraju šta je urađeno u prethodnom periodu, prije svega kad je riječ o budžetu BiH.

On je dodao da su se saglasili da je "šestorka", što se tiče ključnog elementa, položila ispit i time dobila normalniji ambijent da traži rješenja za odluku "Sejdić-Finci" i zakonodavna rješenja o kojima je razgovarano u Mostaru, a koja će veoma brzo ići u parlamentarnu proceduru.

"Za mene je najvrednija stvar da smo uspjeli usvojiti budžet na nivou BiH, da imamo entitetske budžete i, s te strane, smo riješili ključnu krizu koja je prijetila zbog odnosa koje imamo", istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, napravljen je i plan na kojem bi zajedno trebalo da rade u narednom periodu.

"Prvi je korak Vlada Federacije BiH /FBiH/, a onda set zakona koji su u proceduri u Vijeću ministara BiH. Vjerujem da u narednih mjesec dana taj set zakona može da bude usvojen", pojasnio je Čović.

On je naveo da su svi naglasili da do Nove godine mora biti stvoren ambijent da u FBiH bude promijenjena izvršna vlast.

"Ako to uspijemo onda sam optimista da ćemo do kraja marta naredne godine riješiti način izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i ono što smo obećali evropskom komesaru za proširenje Stefanu Fuelleu da naredni sastanak na visokom nivou dočekujemo spremni da tražimo kandidatski status", naglasio je Čović.

Prema njegovoj ocjeni, "većina tema koje sve nas interesuju nisu bile tema današnjeg sastanka".