{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Sastanak "šestorke" u Mostaru bit će jedan od uspješnijih

S
16.11.2012. u 15:02
0
10
Čović: Sastanak "šestorke" u Mostaru bit će jedan od uspješnijih
0
Čović: Sastanak "šestorke" u Mostaru bit će jedan od uspješnijih
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će sastanak lidera "šestorke" u Mostaru 20. novembra biti jedan od uspješnijih.
"Ovaj sastanak bi trebao dati zamah da naredne dvije godine možemo normalno raditi i da zakonodavna i izvršna vlast nema previše potrebe za konsultacijama parlamentarne većine", rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

On očekuje da će na sastanku biti potpisan dokument koji se tiče provođenja odluke Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić – Finci", jer je to obaveza iz "Mape puta" potpisane u Briselu.

Čović je podsjetio da nakon ovog sastanka u BiH dolaze predstavnici EU, te da se krajem naredne nedjelje održava sjednica Savjeta za implementaciju mira.

"Vjerujem da možemo dobiti potpuno novu dimenziju pogleda na ono što se radi u BiH", rekao je Čović.

On je naveo da neće biti nijedne prepreke da lideri "šestorke" iznesu svoj stav o Domu naroda parlamenta BiH, dok bi oko izbora članova Predsjedništva BiH bilo dovoljno da se potvrdi načelo da jedan narod drugom narodu neće biti u mogućnosti birati člana Predsjedništva.

Čović je rekao da je zbog problema u funkcionisanju Federacije BiH potrebno "temeljito" promijeniti Ustav ovog entiteta.

"Mislim da se Ustav Federacije mora reorganizovati kako bi se postigla apsolutna ravnopravnost sva tri naroda. Nadam se da svi oni koji razmišljaju o rekonstrukciji Federacije BiH naredne godine razmišljaju i o potrebi izmjene Ustava", rekao je Čović.

On je podsjetio da Federacija BiH ima Ustav koji je nametnuo visoki predstavnik prije 10 godina.

"Izmjenom tog Ustava i osiguranjem ravnopravnosti tri naroda u Federaciji stvorio bi se ambijent da ona funkcioniše na jedan praktičniji način", rekao je Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: