Sarajevu
0

Lideri "šestorke" u relaksirajućoj atmosferi razgovarali o ozbiljnim temama

FENA
Lideri šest političkih partija koje čine parlamentarnu većinu u BiH razgovarali su danas u Sarajevu neformalno, a izraženo je očekivanje da će na narednom sastanku lidera šestorke biti specificirane sve one stvari koje su, kako je rečeno, "danas privodili kraju“.

Domaćin današnjeg sastanka lider SBB-a Fahrudin Radončić, te ostali sudionici - lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDS-a Mladen Bosić, te lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazali su novinarima da su zadovoljni susretom u kojem se u relaksirajućoj atmosferi razgovarali o ozbiljnim temama.

Sumirali su rezultate na kraju godine, iskazali zadovoljstvo što je BiH u prvoj polovini decembra usvojila entitetske i državni budžet, te se usaglasili da je to postignuto zahvaljujući efikasnosti stranaka unutar "šestorke“.

"To je bio razlog našeg druženja i nije bilo neke velike priče o politici", kazao je lider SBB-a Radončić.

Iz današnjeg susreta „šestorke“ lider SDP-a Zlatko Lagumdžija izdvojio je nekoliko, kaže, naizgled tehničkih stvari i kazao da bi 21. decembra trebalo da bude održan sastanak kojim koordinira predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji bi trebalo da „finišira dogovor i precizira mehanizam koordinacije s EU koja proizlazi iz Mape puta gdje BiH treba s jednim glasom da komunicira s Briselom". To se, kaže on, lagano privodi kraju.

"Konstatirali smo da bi se na VM BiH trebao ubrzo naći paket zakona koji smo u Mostaru prihvatili kao okvirni, prihvatljiv za sve nas. On proizilazi iz dogovora SNSD-a i SDP-a, a sad je paket ovih šest stranaka," kazao je.

Lagumdžija je naglasio da se u današnjem neformalnom susretu razgovaralo i o tome da bi se u Brčkom stvari trebale sistemski riješiti, “a ne da se svake četiri godine pokušavaju praviti političke igranke i nepotrebne veće međunacionalne tenzije“.

"Nije danas bila prilika da razgovaramo o vojnoj i državnoj imovini zato što o tome još postoje udaljeni stavovi. Ima još puno toga u čemu se ne slažemo, ali danas smo pokušali riješiti neke stvari koje mogu biti pomak naprijed", kazao je.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže da se razgovaralo i o evropskom putu i onome što bi trebalo učiniti.

"Jedna relaksirajuća atmosfera, bez obavezujućeg dnevnog reda. Vidjeli smo gdje otkloniti neke od problema. To je nova praksa u kojoj želimo da rješavamo probleme," kazao je.

Lider SDS-a Mladen Bosić kaže da današnja neformalna razmjena mišljenja nema nikakvih zaključaka. Pokušali su, kaže da približe stavove.

"Dogovorili smo se oko nekih zakona na čekanju da se ubrzaju", kazao je.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da su se sudionici danas složili da je „šestorka“ položila ispit kad je u pitanju ključni element (budžet) i tako dobila normalniji ambijent za traženje rješenja za presudu suda u Strazburu, te zakonodavna rješenja koja će ubrzo ići u parlamentarnu proceduru, o kojima se razgovaralo na sastanku u Mostaru.

"Imali smo ugodan razgovor. Procijenili smo što je dobro urađeno u posljednjem periodu, a za mene je najvažnije što smo dobili budžet na državnom nivou. Imamo i entetetske i s te strane smo riješili ključnu krizu koja je prijetila", kazao je.

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić kaže da „ne bi želio najavljivati rezultate. Nadam se da će oni uskoro biti vidljivi".

"Očekujem da će se već na narednoj sjednici Parlamenta, zakazanoj za 18. decembar, naći neki zakoni iz seta dogovora urađenih u Mostaru i na bilateralnim sastancima prije toga susreta. To su važne stvari, a nakon što je usvojen budžet, razgovarali smo i o projektima koji su pred nama. Najbolje je da rezultati govore o dogovorima," kazao je.