Sastanak "šestorke"
0

Lagumdžija: Konačan dogovor o koordinaciji sa EU 21. decembra

SRNA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija najavio je da bi 21. decembra trebalo da bude održan sastanak na kojem će biti finiširan dogovor i preciziran mehanizam koordinacije sa EU, koja proizilazi iz briselske "Mape puta".

Lagumdžija je rekao da će ovim sastankom koordinisati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

"Mislim da se to vrlo lagano privodi kraju", rekao je Lagumdžija nakon neformalnog sastanka lidera šest političkih stranaka koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je rekao da je na sastanku konstatovano da bi pred Vijećem ministara BiH brzo trebalo da se nađe paket zakona, koji je u Mostaru prihvaćen kao okvirni paket prihvatljiv za sve, a koji proizilazi iz dogovora SNSD-a i SDP-a i sada je paket šest stranaka.

"Nadamo se da će ovi zakoni oko Nove godine biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Lagumdžija novinarima.

Na sastanku je, kaže Lagumdžija, razgovarano o tome kako bi u Brčkom stvari trebalo da budu sistemski riješene, a ne da se svake četiri godine pokušavaju praviti političke igranke, i da se ne dižu nepotrebno međunacionalne tenzije.

"Dali smo nalog našim ljudima u Brčkom da pokušaju da se dogovore oko sistemskog rješavanja problema i da se u Statut Brčkog ugrade vrlo precizni mehanizmi koji bi bili rezultat dogovora ljudi u toj lokalnoj zajednici, odnosno svih stranaka koje imaju kapacitet da promijene Statut Brčkog", pojasnio je Lagumdžija.

On je naglasio da je velika stvar da su budžeti u BiH usvojeni u prvoj polovini decembra.

Lagumdžija je rekao da domaćin današnjeg privatnog ručka, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončića, i dalje ima obavezu da organizuje sljedeći sastanak lidera šestorke na kojem će biti riječi o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

"To je veliki problem i obaveza koju imamo i optimista sam da ćemo se dogovoriti. Ne vjerujem da će to biti u naredne dvije do tri sedmice. To bi mogli da privedemo kraju u prva dva mjeseca naredne godine", rekao je Lagumdžija.

Naglašavajući da se stvaraju pretpostavke da to bude riješeno na pravi način, Lagumdžija je naveo da je svima jasno da se, ukoliko to ne bude dogovoreno početkom naredne godine, ulazi u teško vrijeme, jer 2014. nije godina za dogovor.

On je naveo da danas nije bila prilika da se razgovara o vojnoj i državnoj imovini, jer o tome i dalje postoje udaljeni stavovi.

"Ima još puno toga o čemu se ne slažemo, ali danas smo pokušali da riješimo neke stvari koje mogu da budu pomak naprijed. Uvjeren sam da ono što smo do sada uradili nije maksimum i mislim da se može dalje", smatra Lagumdžija.

On je rekao da ga zabrinjava da sve tri frakcije u SDA "svoje mjesto pod suncem u toj stranci" traže u radikalizaciji političke scene unutar ove stranke, pa tako i unutar BiH.

"To je loše i za SDA i za Bošnjake i za BiH", rekao je Lagumdžija.

Radončić je izjavio da je danas bio domaćin privatnog ručka koji je bio uspješan.

"Sumirali smo rezultate na kraju godine. Ponosni smo da je BiH prvi put nakon Dejtona usvojila entitetske i budžet na nivou BiH zahvaljajući efikasnosti stranaka unutar šestorke", rekao je Radončić.