BiH
60

Ljiljana Zurovac: Nismo mogli kontaktirati kolege, to je okupacija, to je katastrofa!

Piše: E.S.H.
Ljiljana Zurovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ljiljana Zurovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Veoma sam potresena, stajala sam satima iza zabarikadiranih vrata Klixa, nisu nam dozvolili da uđemo. Policajci i inspektori su trčali niz stepenice kako ih ne bi sustigli novinari, a izjave nam nisu htjeli dati, ispričala nam je direktorica Vijeća za štampu BiH Ljiljana Zurovac.

Zurovac, kao i većina novinara i predstavnika bh. medija, oštro osuđuju policijski upad u redakciju portala Klix.ba.

Direktorica Vijeća za štampu je, zajedno sa desetinama kolega, danas bila ispred naše redakcije, ali niko od policijskih službenika s njima nije želio razgovarati.

"Nismo mogli kontaktirati kolege, to je okupacija, to je katastrofa, to je atak na slobodu izražavanja i slobodu rada jednog medija. To je nečuveno i ne sjećam se takvih drastičnih policijskih tortura na medije, na novinare, urednike i direktore. Nemam riječi", izjavila je Zurovac za naš portal.

Prokomentarisala je i podatak da su izuzeti hard diskovi svih računara u redakciji, privatni mobiteli, USB stikovi, CD-ovi, laptopi i ostali kancelarijski materijal.

"Osjećam se kao da ću dobiti moždani udar, od emotivnog i profesionalnog stresa. Zašto tretirati novinare Klixa kao kriminalce?", zapitala se Zurovac.

Svi zakoni i profesionalne odrednice nalažu zaštitu izvora informacija. To je način kako novinar, u javnom interesu, može dati jednu takvu informaciju javnosti.

"Ovo nije samo atak na Klix, ovo je atak na svaki slobodni medij i atak na javnost jer se na ovaj način uskraćuje mogućnost dobijanja prave informacije. Sve međunarodne institucije moraju osuditi ovaj čin. To što je policija imala sudski nalog, i to je za osudu, oni se trebaju baviti sadržajem te poruke, a ne kriminalizirati novinara", smatra Ljiljana Zurovac.

Zaključila je da je ovo loša poruka javnosti i medijskoj zajednici i da se ovakvi policijski upadi dešavaju u policijskim, diktatorskim režimima, a nikako u demokratskom društvu kakvo BiH uporno tvrdi da jeste.

"Sve što imamo u zakonima, danas se poništava", izjavila je direktorica Vijeća za štampu BiH i pozvala sve medije da ukažu na ono što se danas desilo redakciji portala Klix.ba kojem je, zbog izuzete opreme, materijalno onemogućen rad.