|

Ljiljana Zurovac: Nismo mogli kontaktirati kolege, to je okupacija, to je katastrofa!

Ljiljana Zurovac: Nismo mogli kontaktirati kolege, to je okupacija, to je katastrofa!
60
Piše: E.S.H.
29.12.2014. u 18:46
61
komentara
60

dijeljenja
Ljiljana Zurovac: Nismo mogli kontaktirati kolege, to je okupacija, to je katastrofa! Ljiljana Zurovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Veoma sam potresena, stajala sam satima iza zabarikadiranih vrata Klixa, nisu nam dozvolili da uđemo. Policajci i inspektori su trčali niz stepenice kako ih ne bi sustigli novinari, a izjave nam nisu htjeli dati, ispričala nam je direktorica Vijeća za štampu BiH Ljiljana Zurovac.
Zurovac, kao i većina novinara i predstavnika bh. medija, oštro osuđuju policijski upad u redakciju portala Klix.ba.

Direktorica Vijeća za štampu je, zajedno sa desetinama kolega, danas bila ispred naše redakcije, ali niko od policijskih službenika s njima nije želio razgovarati.

"Nismo mogli kontaktirati kolege, to je okupacija, to je katastrofa, to je atak na slobodu izražavanja i slobodu rada jednog medija. To je nečuveno i ne sjećam se takvih drastičnih policijskih tortura na medije, na novinare, urednike i direktore. Nemam riječi", izjavila je Zurovac za naš portal.

Prokomentarisala je i podatak da su izuzeti hard diskovi svih računara u redakciji, privatni mobiteli, USB stikovi, CD-ovi, laptopi i ostali kancelarijski materijal.

"Osjećam se kao da ću dobiti moždani udar, od emotivnog i profesionalnog stresa. Zašto tretirati novinare Klixa kao kriminalce?", zapitala se Zurovac.

Svi zakoni i profesionalne odrednice nalažu zaštitu izvora informacija. To je način kako novinar, u javnom interesu, može dati jednu takvu informaciju javnosti.

"Ovo nije samo atak na Klix, ovo je atak na svaki slobodni medij i atak na javnost jer se na ovaj način uskraćuje mogućnost dobijanja prave informacije. Sve međunarodne institucije moraju osuditi ovaj čin. To što je policija imala sudski nalog, i to je za osudu, oni se trebaju baviti sadržajem te poruke, a ne kriminalizirati novinara", smatra Ljiljana Zurovac.

Zaključila je da je ovo loša poruka javnosti i medijskoj zajednici i da se ovakvi policijski upadi dešavaju u policijskim, diktatorskim režimima, a nikako u demokratskom društvu kakvo BiH uporno tvrdi da jeste.

"Sve što imamo u zakonima, danas se poništava", izjavila je direktorica Vijeća za štampu BiH i pozvala sve medije da ukažu na ono što se danas desilo redakciji portala Klix.ba kojem je, zbog izuzete opreme, materijalno onemogućen rad.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...