BiH
87

Ljekarska komora KS negoduje što je na KCUS-u ukinuta Jedinica internističke intenzivne terapije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ljekarska komora Kantona Sarajevo ne smatra ispravnim potezom odluku direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović kojom je ukinula Jedinicu internističke intenzivne terapije, saznaje Klix.ba.

Riječ je o ukidanju Jedinice internističke intenzivne terapije koja je bila specijalizirana za pružanje intenzivne terapije nehirurškim pacijentima sa poremećajem ili prestankom rada vitalnih organa, to jeste pacijentima u kritičnom stanju kojima je potrebna brza i odgovarajuća intenzivna terapija i njega.

Ova jedinica koja je osnovana 2009. godine ukinuta je nepovratno prije mjesec dana što, kako saznajemo, u Ljekarskoj komori KS smatraju lošim "reformskim potezom" direktorice Sebije Izetbegović.

Osnovna patološka stanja koja su se tretirala u ovoj jedinici bila su respiratorna insuficijencija različite etiopatogeneze, stanja šoka različite etiopatogeneze, stanja kome različite etiologije i stanja nakon srčanog zastoja, odnosno terapijska hipotermija nakon srčanog zastoja.

Kako nam je kazao jedan od izvora dobro upućenih u stanje na KCUS-u u ovoj zdravstvenoj ustanovi došlo je do određenih spajanja sa Klinikom za infektivne bolesti.

Potvrđeno nam je i da je šefica Klinike za infektivne bolesti Nada Koluder-Ćimić od sutra odlazi u penziji te da menadžment KCUS-a još nije izabrao novog šefa. Do izbora novog šefa posao Koluder-Ćimić obavljat će njen zamjenik.

Nekadašnja šefica ukinute Jedinice internističke intenzivne terapije Kenana Aganović trenutno se nalazi u Intenzivnoj-poluintenzivnoj njegi.

Zanimljivo je da na zvaničnoj web stranici KCUS-a i dalje postoji dio stranice koji nude informacije o Jedinici internističke intenzivne terapije kao da je ona u funkciji.

Iz KCUS-a nisu željeli odgovarati na pitanja vezana za ukidanje Jedinici internističke intenzivne terapije.