BiH
33

Dr. Emir Festić: Ukidanje Jedinice internističke intenzivne terapije na KCUS-u moglo bi imati katastrofalne posljedice

Piše: M. S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon objavljene vijesti o ukidanju Jedinice internističke intenzivne terapije (JIIT) na KCUS-u, portalu Klix.ba javio se dr. Emir Festić sa američke Mayo klinike, koji je naglasio važnost postojanja jedne ovakve jedinice, te naveo detalje njenog nastajanja, u koje je i sam bio uključen.

Dr. Festić radi na prestižnoj privatnoj Mayo klinici u SAD-u, gdje je otišao 1995. godine. Prije toga radio je na KCUS-u, sa kojim je nastavio održavati profesionalne kontakte, zajedno sa kolegom dr. Ognjenom Gajićem, koji je također sa KCUS-a prešao na Mayo kliniku. Tamo su obojica postali subspecijalisti intenzivne njege, a kada su dobili priliku da se uključe u projekat otvaranja nedavno zatvorene jedinice, obojica su to objeručke prihvatili.

Kako navodi dr. Festić, proces nastanka JIIT-a počeo je 2008. godine kao projekat Vlade Francuske. Tada je dr. Guillaume Thiery, specijalista intenzivne njege iz Pariza, došao u Sarajevo da oformi ovu jedinicu.

"Možete misliti na koliko je problema naišao stranac koji tada nije ni znao jezik", kaže Festić, te dodaje da je Thiery krenuo od krečenja prostorija koje mu je na raspolaganje ustupilo tadašnje rukovodstvo KCUS-a, pa do nabavke aparata potrebnih na ovoj jedinici.

U projekat se zatim uključila i BHAAAS (Bosansko-američka akademija nauka i umjestnosti), a ljekari iz ove organizacije već godinama dolaze na KCUS da volonterski obavljaju zahtjevne medicinske procedure, kaže Festić.

On navodi da je u vrijeme formiranja ove jedinice sistem liječenja kritično oboljelih bio zastario dvadesetak godina u odnosu na vodeće trendove, te da su na početku on i dr. Gajić zaposlenima bili stalno na raspolaganju za konsultacije, ali da se osposobljavanjem uposlenog kadra potreba za ovim konsultacijama svela na minimum. Zatvaranjem ove jedinice edukacija mladih kadrova iz ove discipline je potpuno zaustavljena, tvrdi Festić.

Dr. Festić navodi da bi zatvaranje ove jedinice moglo imati katastrofalne posljedice po pacijente.

"Nebrojeni su slučajevi gdje su životi spašeni jer su pacijentli liječeni na JIIT-u. Prije otvaranje JIIT-a, svi ti pacijenti bi umrli jer jednostavno nije bilo mogućnosti da se liječe“, kaže Festić.

Ovaj ljekar navodi da ne postoji racionalno opravdanje za zatvaranje ove jedinice ako je nekome u cilju da obezbijedi visoki stepen zdravstvene zaštite za kritično oboljele.

"Iako zvanično nikakvo opravdanje nije ni dato, po kuloarima se čuje da je liječenje bilo preskupo", kaže Festić, te dodaje da je, prema analizi cijene i uspješnosti liječenja na ovoj jedinici objavljenoj u žurnalu koji se bavi objavom studija iz polja intenzivne njege, ova jedinica bila veoma isplativa.

Prema doktoru Festiću, bez ove jedinice KCUS nema uslove da zbrine pacijente koji su se liječili na njoj.

"Trud, napor, vrijeme, novci i znoj koji je uložen od velikog broja stručnjaka i patriota je bio potpuno uzaludan i ispaštat će građani i generacije budućih kadrova, jer je sve uloženo bilo namijenjeno njima na 100% volonterskoj bazi, izuzev novca koje je Vlada Francuske uložila za platu Dr. Thiery-a nekoliko godina i dostavljenu opremu“, kaže Festić.

On navodi i da slična jedinica u Banja Luci, koju su također potpomogli, veoma brzo napreduje i trenutno je u rangu sa sličnim jedinicama u Ljubljani, Zagrebu ili Beogradu.

Portal Klix.ba već je pisao o negodovanju Ljekarske komore KS zbog ukidanja Jedinice.