BiH
116

Zdravstveni sistem KS: Pacijente šalju iz ustanove u ustanovu, čekanje i po nekoliko sati

Piše: N. N.
Dok se čeka reforma zdravstva u Kantonu Sarajevo, pacijenti se šalju iz ustanove u ustanovu uz objašnjenje da ustanovu u kojoj građani traže pomoć "nije nadležna" za tu vrstu bolesti.

Nakon dolaska Sebije Izetbegović na funkciju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, javila se ideja da se dio pacijenata šalje u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Iako je sve prvo dogovoreno "iza vrata" a kasnije ozvaničeno, od aprila se dio pacijenata sa Klinike urgentne medicine (KUM) KCUS-a šalje u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ponedjeljkom i petkom.

Međutim, na osnovu dokumenata koji su u posjedu portala Klix.ba, vidljivo je da se pacijenti masovno šalju u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš i drugim danima, dok se doktori KCUS-a nastoje ograditi uz jasnu napomenu da pacijente šalju "po naredbi" šefova klinika KCUS-a.

"Po naređenju šefa abdominalne hirurgije pacijent se upućuje u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" na daljnji dijagnostički tretman i eventualno hirurško liječenje", stoji u jednom od dokumenata iz kojeg je vidljivo da je pacijentica upućena u Opću bolnicu 15. maja, odnosno u nedjelju.

Pacijenti se uglavnom obraćaju Hitnoj pomoći ili svojim Domovima zdravlja, nakon čega se, sa uputnicom, šalju na KCUS, odakle se opet šalju u Opću bolnicu.

Ključni problem je vrijeme koje pacijenti gube zbog nesređenog sistema i slanja od adrese do adrese.

Premijer KS Elmedin Konaković za Klix.ba kaže da će metodologija pružanja medicinskih usluga biti ključni dokument koji će do u detalje razjasniti koja ustanova pruža određene vrste usluga pacijentima.

Metodologija bi trebala biti izrađena do kraja juna, a na njenoj izradi radi Ministarstvo zdravstva KS. Premijer dodaje da je reforma zdravstvenog sektora najsporija od svih na kojima radi ova Vlada KS te da ni on nije zadovoljan dinamikom.

Upućeni u cijeli slučaj za Klix.ba komentarišu da na ovaj način menadžment KCUS-a na ovaj način pravi značajne uštede u isto vrijeme opterećujući preko svake mjere Opću bolnicu. U ponedjeljak su pacijenti u Općoj bolnici, na Odjeljenju urgentne medicine koji su dolazili na redovne kontrole, čekali i po četiri sata.

Ranije su zaposlenici Opće bolnice za medije izjavljivali da je Sebija Izetbegović, tadašnja direktorica Opće bolnice a sada direktorica KCUS-a, na sličan način pravila uštede i u Općoj bolnici. Tada su pacijenti vraćani u domove zdravlja ili slati direktno u UKCS uz opravdanje da su slučajevi prekomplicirani za Opću bolnicu.