BiH
42

KCUS: U prvih devet mjeseci ove godine smanjen broj zaposlenih za 146

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u periodu od januara do septembra ove godine smanjio je broj uposlenika za 146. Kako navode u saopćenju, u mandatu bivšeg direktora Rusmira Mesihovića za samo 12 mjeseci prošle godine zaposleno je 165 osoba, od čega 65 nezdravstvene struke.

Iz KCUS-a navode da je sa dolaskom novog menadžmenta, na čelu sa Sebijom Izetbegović, ova ustanova ima pozitivan finansijski izvještaj o poslovanju nakon dugog niza godina. Ističu da su smanjili dugovanja, prema dobavljačima po DPO, za 40 miliona KM.

Na medijske spekulacije da je došlo do novih zapošljavanju u KCUS-u odgovaraju da poštuju Moratorij Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo te da su prijemi vršeni samo i isključivo na one klinike gdje je prijetila obustava rada i nemogućnost pružanja usluge pacijentima.

"Na određeno vrijeme primljena su tri tehničara na Kliniku za interventnu kardiologiju, koji su i ranije radili na određeno vrijeme i već su obučeni za rad. Jedan fizioterapeut po programu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i jedan specijalista kardiohirurgije, što je deficitarna struka", saopćeno je KCUS-a.

Dodaju da je raniji menadžment KCUS, na čelu sa bivšim direktorom Rusmirom Mesihovićem, primio u radni odnos 165 uposlenika u periodu od 1. januara 2015. godine do 31. decembra 2015.godine. Od navedenog broja, kako navode, čak je 65 nezdravstvene struke.

"Dolaskom 8. januara 2016. godine novi menadžment je zatekao 3.630 zaposlenih u KCUS. Danas, 7. septembra 2016. godine, KCUS ima 3.494 uposlenika, što znači 146 manje", piše u saopćenju.

Iz KCUS-a ističu da je stari menadžment ostavio dugovanja prema dobavljačima oko 100 miliona KM, operacione sale vrijedne 65 miliona KM koje nisu popisane i uknjižene, a puštene su u rad.

"Svi aparati su neservisirani i nebaždareni. Puno je problema, vrlo ozbiljnih, u kojima je zatečen KCUS. O zatečenom stanju u KCUS, 08.01.2016.godine, upoznata je Federalna uprava za inspekcijske poslove i Finansijska policija", zaključuju u saopćenju za javnost.