Odluka suda
100

Ljekarima u UKC-u Tuzla zabranjen štrajk, poručuju da će se boriti za svoja prava

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinski sud u Tuzli donio je rješenje na osnovu kojeg se članovima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona zabranjuje stupanje u generalni štrajk u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

S druge strane, tuzlanski doktori medicine i stomatologije poručuju da će se boriti za svoja prava i da će u ponedjeljak, 4. juna ove godine, organizovati polusatni štrajk upozorenja u vrijeme pauze.

Nadležni sud je ovo rješenje donio na osnovu tužbe s prijedlogom za određivanje sudske mjere osiguranja i prijedlogom za određivanje privremene mjere koju je Univerzitetski klinički centar u Tuzli podnio protiv Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK i Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine.

"Ovo je uobičajena politika direktora UKC-a Tuzla (Nešad Hotić, op.a.) da nam na svaki mogući način onemogući organizovanje štrajka kojim želimo ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava. Mislim da je ovdje riječ o sprezi između Vlade TK, Općinskog suda u Tuzli i direktora UKC-a u Tuzli, koji su promptno reagovali i zabranili nam štrajk", rekao je za Klix.ba potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji obnaša i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TK.

On je kazao da će ovaj sindikat putem suda dokazati da je štrajk organizovan po zakonu.

"Mi ćemo u ponedjeljak u UKC-u Tuzla organizovati polusatni štrajk upozorenja, odnosno štrajk podrške od 11 do 11:30 sati. Sada imamo zakonsko pravo samo za to, a mi zakone i odluke suda ne želimo kršiti. Na zakonski način ćemo se izboriti za svoja prava", rekao nam je Suljić.

Kao što je i poznato, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu 4. juna ove godine stupaju u generalni štrajk, jer još uvijek s Vladom TK nisu potpisali kolektivni ugovor koji bi regulisao njihova prava.

Stupanje u generalni štrajk ranije je najavljeno u svim zdravstvenim ustanovama u TK, ali zbog novonastale situacije, odnosno nakon sudske odluke UKC će izostati.

Podsjećamo, nakon maratonskih pregovora Vlada TK i ovaj sindikat nisu pronašli zajednički jezik, a kao jedan od razloga je navedena nemogućnost usaglašavanja vezano za iznos koeficijenta po kojem bi se vršila isplata plaća.

Zanimljivo je kazati da su predstavnici Vlade TK i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK prije nekoliko dana u Tuzli potpisali kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u ovom kantonu.

Dok su iz Kantonalne vlade tvrdili da potpisani dokument u velikoj mjeri odgovara zahtjevima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, predstavnici ovog sindikata poručuju da ugovor nije u vezi s njima.

S obzirom na zabranu štrajka, iz tuzlanskog UKC-a danas su saopćili da će sve klinike raditi punim kapacitetom, bez bilo kakve obustave rada.