BiH
0

Lisak: Agencija za prevenciju korupcije je blokirana u radu

FENA
Sead Lisak
Sead Lisak
Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak istaknuo je u razgovoru za Fenu da je od samog osnivanja Agencije, odnosno od imenovanja njenog rukovodstva u julu 2011. godine, ova institucija potpuno blokirana u radu, u vezi sa čime je proteklih mjeseci konstantno upozoravano.

"Razlog tome je neusvajanje budžeta BiH tokom cijele prošle godine, kao i neusvajanje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije što nam je onemogućilo zapošljavanje stručnih kadrova koji će raditi na ispunjavanju zadataka postavljenih pred ovu instituciju", kazao je Lisak.

Komentirajući upit u vezi s medijskim spekulacijama kojima se odgovornost za kašnjenje u uspostavi Agencije prebacuje na njeno rukovodstvo, Lisak podsjeća da su u Agenciji trenutno zaposleni samo direktor i dva zamjenika, uz četiri osobe angažirane po ugovoru o djelu koje obavljaju osnovne poslove u ovoj instituciji.

"Iako se krivica zbog neusvajanja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije i blokade rada ove institucije pokušava od posljednje sjednice Vijeća ministara BiH prebaciti na rukovodstvo Agencije i čak se govori o našoj mogućoj smjeni, zna se vrlo dobro da saglasnost na ovaj dokument daje Vijeće ministara BiH, a da budžet u konačnici usvaja Parlamentarna skupština BiH", pojašnjava Lisak.

Naglašava da je u zakonom predviđenom roku sačinjen Prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, u vezi sa čime su uslijedila pozitivna mišljenja resornih institucija - Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva finansija i trezora BiH i Ministarstva pravde BiH, ali i Delegacije Evropske unije u BiH.

"Time smo ispunili svoj dio posla kada je riječ o usvajanju ovog akta", naglašava Lisak, navodeći da su iz Vijeća ministara BiH stalno stizale primjedbe na predloženi Pravilnik, te da se prva primjedba odnosila na "ogroman predloženi broj zaposlenih u Agenciji".

Istovremeno, naglašava da je netačna informacija koju su objavili pojedini mediji - da je bilo predloženo više od 75 zaposlenih u Agenciji.

Na upit Fene u vezi s predloženim brojem zaposlenih, Lisak precizira da je, uvažavajući stalno insistiranje Evropske komisije na borbi protiv korupcije i u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji određuju metodologiju organizacije organa uprave u BiH, prvim prijedlogom pravilnika bilo predloženo zapošljavanje 57 izvršilaca, te da bi to bio planirani broj sistematizovanih radnih mjesta u Agenciji.

"Dakle, ne 57 izvršilaca ove godine, već u godinama koje slijede, zavisno od novca koji budžetom BiH bude predviđen za Agenciju i njene potrebe", navodi Lisak.

Nadalje, pojašnjava da su, nakon što im je bez bilo kakvih preciznih objašnjenja i uputa iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH stigao dopis u kojem je navedeno da po zaključku Vijeća ministara smanje broj izvršilaca (nije navedeno ni za koliko, niti na kojim stavkama), korigirali pravilnik i smanjili broj izvršilaca na minimalnih 45 za jednu ovakvu agenciju, ispod čega nisu mogli ići "jer bi u protivnom ugrozili efikasno izvršavanje njenih zakonskih nadležnosti".

"Ukoliko bismo broj zaposlenih sveli na 15 ili 20, kako na tome, prema pisanju pojedinih medija, insistiraju u Vijeću ministara BiH, ova agencija ne bi mogla realizirati nijedan zacrtani zadatak iz Akcionog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije (2009.-2014.)", ističe Lisak.

Navodi da bi uloga Agencije, koja treba biti ključna u prevenciji korupcije i koordinaciji borbe protiv korupcije, u tom slučaju bila isključivo savjetodavna, bez ikakvih stvarnih nadležnosti, ocijenivši "da bi na taj način bila zadovoljena samo forma postojanja Agencije koju je pred BiH postavila Evropa".

"Ukoliko je to nečiji cilj, taj neko trebao bi odgovarati prije svega građanima BiH, a potom i međunarodnoj zajednici i Evropskoj komisiji, i objasniti zbog čega to traži, jer će, na koncu, od ove agencije biti zatraženo da izvijesti o tome šta je uradila u prevenciji korupcije u BiH i izvršavanju međunarodno preuzetih obaveza", upozorava Lisak.

Također, podsjeća da na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, prilikom rasprave 40. tačke dnevnog reda na kojoj se našlo usvajanje pravilnika, a kojoj je prisustvovao i direktor kao predlagač akta, niko od prisutnih ministara nije imao primjedbi na predloženi broj izvršilaca.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, nadalje, navodi da je bilo komentara tehničke primjedbe, odnosno da su svi ministri imali pred sobom detaljno pisano obrazloženje prijedloga pravilnika, te da je Parlamentarna skupština BiH na sjednici u maju prihvatila Izvještaj o radu Agencije uz jasan zaključak prema Vijeću ministara BiH da u roku od 15 dana da saglasnost na predloženi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije sa sistematizovanih 45 radnih mjesta.

"Ministarstvo finansija i terzora BiH u svom mišljenju na pravilnik odobrilo je dinamiku upošljavanja po kojoj do 31. decembra 2012. godine možemo u Agenciji uposliti do 15 izvršilaca, a sukcesivnio u narednim godinama prema dinamičkom planu upošljavanja i raspoloživim sredstvima odobravao bi se dalji prijem izvršilaca do konačno sistematiziranog broja", kazao je Lisak u razgovoru za Fenu.