Poražavajući podaci
8

Ispunjeno samo 2,4 posto mjera Strategije za borbu protiv korupcije

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Transparency International Bosne i Hercegovine objavio je Četvrti periodični izvještaj o monitoringu provođenja Strategije za borbu protiv korupcije BiH (2009-2014).

Rezultati monitoringa pokazuju da i nakon gotovo tri godine od usvajanja Strategije, od ukupnog broja planiranih mjera (81), samo su 2 realizovane u potpunosti, 32 su djelimično realizovane, dok 47 mjera (gotovo 60 posto) uopšte nije realizovano.

Dinamika provođenja Strategije, i činjenica da su tek sa kašnjenjem od dvije godine obezbijeđena sredstva za rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, pokazuju da od samog usvajanja Strategije nije bilo istinske volje za njenom provedbom.

Međutim, iako su usvojenim Budžetom institucija BiH za 2012. konačno predviđena sredstva za rad Agencije, planirani broj zaposlenih u ovom tijelu smanjen je sa 45 na 29, a još uvijek nije započeto njeno kadrovsko osposobljavanje. Dok BiH s jedne strane ima prenormiranu državnu upravu, što je i jedan od uzroka visokog nivoa korupcije, s druge strane se štedi na kadrovima najznačajnijeg tijela za borbu protiv korupcije u BiH.

Kočenjem rada Agencije stopirana je i provedba drugih aktivnosti predviđenih Strategijom, a ostale institucije odgovorne za provedbu Strategije, uključujući i Vijeće ministara, nisu pokazale incijativu u provođenju mjera kao što su modernizacija javne uprave, zaštita prijavitelja korupcije, obuka službenika, unapređenje postupaka oduzimanja nelegalno stečene imovine, unapređenje istražnih radnji radi efikasnijeg procesuiranja korupcije, itd.

Iako su pojedine institucije usvojile sopstvene antikorupcijske planove, što je takođe predviđeno Strategijom, to su činile samoinicijativno, a ne pod strateškim vođstvom Agencije, što jasno opisuje na koji način se pristupa provođenju ovog veoma važnog dokumenta.

Nakon što su konačno ispunjeni uslovi za početak rada Agencije za borbu protiv korupcije, ključni koraci će biti osiguranje njenog integriteta i nezavisnosti, a zatim i poduzimanje hitnih i odlučnih mjera na implementaciji Strategije.

Stoga TI BiH apeluje na sve institucije koje su odgovorne za primjenu Strategije, da omoguće nesmetano djelovanje Agencije, a posebno na Vijeće ministara zbog čijeg nerada je izgubljeno dvije godine i dovedena u pitanje cjelokupna primjena Strategije.