{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agencija za prevenciju korupcije bez prostora za rad

S
8.5.2012. u 15:03
0
1
Agencija za prevenciju korupcije bez prostora za rad
0
Agencija za prevenciju korupcije bez prostora za rad
Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak danas je u Sarajevu rekao da ova agencija ima troje redovno zaposlenih i četvoro zaposlenih po ugovoru o djelu te da radi u tri kancelarije koje je joj je ustupila SIPA.
"Iako je rukovodstvo Agencije imenovano u prošloj godini, još nije usvojen pravilnik o njenom radu, zbog čega je onemogućeno zapošljavanje, kao i izvršavanje zakonom datih nadležnosti", istakao je Lisak govoreći na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH.

Prema njegovim riječima, tek nakon što bude usvojen pravilnik, čiji je prijedlog upućen Vijeću ministara BiH, te odobrena potrebna materijalna sredstva Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije moći će pristupiti zakupu prostorija i opremanju.

Izrazivši skepsu kada bi pravilnik mogao biti usvojen, Lisak je rekao da je u prijedlogu pravilnika uvažen zahtjev Vijeća ministara za smanjenje radnika u Agenciji.

"Smanjili smo broj predviđenih radnih mjesta za dvanaest i ukinuli dvije organizacione jedinice", precizirao je Lisak.

Podsjećajući da je zakonom Istočno Sarajevo određeno za sjedište Agencije, Lisak je rekao da im je prilikom traženja prostora traženo 25 KM po kvadratnom metru.

"Radi se o ucjeni i mi to ne možemo prihvatiti", istakao je Lisak tvrdeći da cijena iznajmljenog prostora u Istočnom Sarajevu, kada se ne radi o budžetskoj instituciji, iznosi od 13 do 15 KM po kvadratnom metru.

Za rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za ovu godinu iz budžeta BiH predviđeno je 885.000 KM, što je za 300.000 više nego u prošloj godini.

Ustavnopravna komisija primila je k znanju informaciju o stanju i problemima u funkcionisanju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije s prijedlozima za poboljšanje u ovoj oblasti.

Formiranje antikorupcione agencije bio je jedan od uslova BiH iz evropskog partnerstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: