Mišo Relota, HDZ BiH
0

"Lijanović radi na razbijanju 'kreševske šestorke'"

SRNA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
U Širokom Brijegu danas će biti održan sastanak predstavnika partija potpisnica Kreševske deklaracije na kojem bi trebalo da bude riječi o eventualnom zajedničkom kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.

Domaćin sastanka "kreševske šestorke", koju čine HDZ BiH, HDZ 1990, Hrvatska stranka prava BiH, Narodna stranka "Radom za boljitak", Hrvatska kršćanska demokratska unija, Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa, je visoki funkcioner NS "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović.

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota optužio je jučer Lijanovića da radi na razbijanju jedinstva "kreševske šestorke", dodajući da je njegov poziv na sastanak "bezobrazan".

"U pozivu se navodi da će sastanak imati dvije tačke dnevnog reda. Osim tačke razno, prva se odnosi na utvrđivanje razloga zbog kojih je HDZ BiH najavio kandidaturu svojih članova za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, čime bi se stavio u službu Željka Komšića i izdao interese hrvatskog naroda", rekao je Relota Srni.

On je istakao da je namjera ovakvog poteza predstavnika NS "Radom za boljitak" da se "izvrnu činjenice" kako bi se pokazalo da HDZ BiH nije za dogovor.

"Predstavljaći sutra HDZ BiH na tom sastanku, ali moram istaći da je Lijanović najodgovorniji za to što taj susret neće rezultirati nikakvim dogovorom i predstavlja jednu u nizu provokacija u cilju stvaranja negativne atmosfere među potpisnicima Kreševske deklaracije", rekao je Relota.

On smatra da je sastanak potpisnika Kreševske deklaracije, kao i prethodna dva, unaprijed osuđen na propast već zbog samog načina kako su učesnici pozvani.
Relota je dodao da će HDZ BiH zahtjevati od učesnika da se izjasne o, kako je naveo, takvom bezobraznom pozivu i provokacijama, nakon čega će biti mnogo jasnija slika o tome ko radi na jednistvu, a ko na razbijanju "kreševske šestorke".

"Ako ne dobijemo otvorenu podršku, smatrat ćemo da su i ti drugi dio ekipe koja radi na razbijanju 'kreševske šestorke'. Podsjetio bih samo na činjenicu da je HDZ BiH jedan od autora Kreševske deklaracije", rekao je Relota.

On je podsjetio da je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na posljednjem sastanku "kreševske šestorke" uputio otvorenu ponudu, koja i dalje stoji, da na narednim izborima bude podržan kandidat ove stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar smatra da će sastanak "kreševske šestorke" u Širokom Brijegu biti pokušaj usaglašavanja o eventualnom zajedničkom kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da u okviru HDZ 1990 nije javno govoreno o imenima kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, napominjući da je prvo potrebno utvrditi koji su to kriteriji koje mora zadovoljiti svaki mogući kandidat.

"Tek kada budu utvrđeni kriterijumi, može se predlagati čovjek koji ih zadovoljava. Nama nije bitno iz koje će biti stranke i da li će uopšte biti iz kakve stranke", rekao je Vegar.
Govoreći o mogućnosti da HDZ 1990 ponudi Martina Raguža za zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Vegar je rekao da je riječ o čovjeku koji bi mogao zadovoljiti sve moguće kriterijume.