Značajna podrška
24

Lijanović: Program poticaja poljoprivrednicima je iskorak

FENA
Jerko Ivanković-Lijanović
Jerko Ivanković-Lijanović
Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ujedno ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović najavio je na današnjoj pres-konferenciji održanoj tokom sjednice Vlade FBiH u Sarajevu program poticaja poljoprivrednicima kojim će oni biti mnogo zadovoljniji nego dosad.

To je program nazvan "Od našeg polja do našeg stola" i Vlada će o njemu glasati u četvrtak jer je na današnjoj sjednici vodila široku raspravu a članovi iznijeli niz prijedloga, rečeno je na pres-konferenciji.

Ministar Lijanović je kazao da poljoprivrednici nemaju razloga za protest, najavljen za četvrtak, jer će program biti veliki iskorak u odnosu na dosadašnje stanje.

Novac za poticaje, 78 miliona KM, predviđen i za voćare, raspoređivat će se na temelju zakona, Vladinog programa te pravilnika i javnih poziva, rekao je Lijanović.

Cilj je bolji pristup poljoprivrednih proizvođača domaćem tržištu, trgovinama, a ne samo podrška proizvodnji.

Radi toga će u određene faze realizacije biti uključeno i Federalno ministarstvo trgovine osim Ministarstva poljoprivrede.

On je najavio skoru izmjenu federalnog zakona o trgovini radi sprječavanja diskriminacije domaćih proizvoda u našim trgovinama, kako je naveo.

O prošlogodišnjim poticajima poljoprivredi, pak, najavio je skoru detaljnu informaciju.

Na pres-konferenciji se osim njega obratio Zoran Mikulić, federalni ministar pravde, govoreći o današnjem Vladinom utvrđivanju Prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Taj tekst je u fazi nacrta bio u širokoj javnoj raspravi te je Vlade uvažila mnoge prijedloge i sugestije, kazao je.

Mikulić je kao jednu od karakteristika predloženog teksta naveo propisano brže djelovanje radi zaštite žrtve, što se odnosi i na žurnost kaznenog postupka protiv nasilnika.