Vlada FBiH
1

Značajne izmjene kod novčanih poticaja u poljoprivredi u FBiH

FENA
Jerko Ivanković-Lijanović
Jerko Ivanković-Lijanović
Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović najavio je danas značajne izmjene u programu novčanih poticaja u poljoprivredi.

"U prošloj smo godini bili u obvezi da saniramo dugove koji su bili 12 miliona maraka, a koje smo naslijedili od bivše vlade. Taj smo deficit smanjili na 3 miliona maraka tako da smo stvorili pretpostavke da ove godine možemo promijeniti politiku poticaja i da je vodimo na način 'od našeg polja do našeg stola'", kazao je Ivanković Lijanović nakon sjednice Federalne vlade u Mostaru.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pojasnio je kako se prije poticala samo primarna proizvodnja, što je rezultiralo time da smo u susjedne zemlje izvozili sirovine, a uvozili gotove proizvode.

"Na primjer, mi smo forsirali proizvodnu mlijeka za industriju Hrvatske koja je gotove proizvode vraćale u BiH... a naši prerađivački kapaciteti u mliječnoj industriji su bili 'poluzaposleni', kazao je Ivanković Lijanović, dodavši da je slična situacija kod drugih proizvodnih sektora.

"Ovim programom želimo uvezati lanac od primarne proizvodnje, preko prerade, do tržišta tako da smo predvidjeli da podržimo i prerađivačku industriju, kao i pozicioniranje domaćih proizvoda u trgovinama kako bi naš proizvod bio više zastupljen na policama, i kako bi se lakše prepoznao u odnosu na proizvod iz uvoza", kazao je federalni dopremijer.

Ističući da je za ovu godinu predviđeno 78 miliona maraka za novčane poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, Ivanković Lijanović je najavio da će se ove godine povećati poticaje za mlijeko sa sadašnjih 16 na 20 feninga , te da se razmišlja o uvođenju poticaja za voće i povrće.

Svjesni smo da ovi iznosi za poticaje još uvijek nisu dovoljni, ali smo ih povećali za 40 posto u odnosu na prije, kazao je Ivanković Lijanović.

Dodao je kako bi se program poticaja za ovu godinu treba usvojiti na idućoj sjednici Vlade.

Što se tiče slučajeva zloupotreba poticaja, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva najavio je kako njegovo ministarstvo nastavlja obračun s tim zloupotrebama. Nakon što se uvelo dostavljanje računa da je proizvod stavljen na tržište te da je na njega plaćen PDV, uspostavljen je registar poljoprivrednih proizvođača tako da u su u bazu podataka uneseni svi poljoprivredni proizvođači u FBiH.

"Oni koji se nisu upisali u bazu podataka neće dobiti poticaj, a nad onima koji su upisani moći ćemo učinkovito izvršiti provjeru ima li bilo kakvih zloupotreba", pojasnio je Ivanković Lijanović.