BiH
0

Poljoprivrednici u FBiH djelimično zadovoljni, neće biti protesta

FENA
Savez poljoprivrednih udruženja FBiH danas je u Sarajevu održao vanrednu sjednicu kojoj je prisustvovao i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Dogovoreno je da neće biti protesta poljoprivrednika, kao ni blokada prometnica ili graničnih prijelaza, kako je to ranije najavljeno, jer su poljoprivrednici djelimično zadovoljni ishodom sastanka.

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, danas je na konferenciji za novinare kazao da su neke stvari riješene tokom sastanka , ali da se očekuje i razgovor i s premijerom FBiH, kao i s predstavnicima Vijeća ministara BiH.

Ministar Ivanković Lijanović kazao je da je danas dogovoreno da jedan dio poticaja iz 2011. bude isplaćen do 1. maja, a drugi do 1. juna, jer Vlada nije u mogućnosti da to sve odjednom isplati kako su zahtijevali poljoprivrednici.

" Razgovarali smo detaljno oko programa poticaja i predstavnici Saveza su upoznati o novom konceptu poticaja, a taj program obuhvata podršku od primarne poljoprivredne proizvodnje, preko prerađivačkih kapaciteta do dolaska proizvoda do kupca.Mi u Ministarstvu smatramo da program mora biti sveobuhvatan kako se ne bi kao u prošlosti poticala samo primarna proizvodnja i da nemamo proizvoda jer su nam prerađivački kapaciteti neuposleni. Razgovarano je i o uvrštavanju određenih proizvodnji u program i povećanju određenih poticaja", rekao je ministar Ivanković Lijanović. .

On je kazao da su iz Ministarstva prijedlozi da poticaj za mlijeko bude 20 feninga po litru, a da je zahtjev Saveza da to budu 22 feninga te da će u narednih sedam dana biti razmotreno šta se može uraditi.

Dodao je da je zahtjev poljoprivrednika da isplata poticaja s trezora bude u roku od 15 dana od ulaska sredstava u trezor, logičan zahtjev, ali da taj dio treba dogovoriti s premijerom FBiH i federalnim ministrom finansija , kao i taj zahtjev da budžet za narednu godinu buduće bude usvojen u 11 mjesecu tekuće godine a kako bi program poticaja bio objavljen do kraja godine.

Ministar je istaknuo Ministarstvo u tim stvarima "neće biti sporno" i dodao da se štete nastale u poljoprivredi uslijed elementarnih nepogoda ,nikako ne mogu naći u programu poticaja i da tu treba vidjeti neke druge izvore finansiranja.

Savez poljoprivrednih udruženja FBiH danas će, kako je najavljeno, određene zahtjeve uputiti i Vijeću ministara BiH.

Od Vijeća se traži: da osigura domaćim proizvođačima izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, zaštitne mjere kako bi bh. proizvodi bili konkurentni na tržištu, plavi dizel za potrebe poljoprivrede, kao i da inicira zakon kojim će se konačno početi oporezivati luksuz i osnuje agenciju koja bi osiguravala sredstva za poticaje poljoprivredi. Također je zatražen i hitan sastanak s predstavnicima Vijeća ministara.