{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanković Lijanović: Ovogodišnji poticaji iznose 78 miliona KM

F
FENA
9.3.2012. u 13:54
0
9
Ivanković Lijanović: Ovogodišnji poticaji iznose 78 miliona KM
0
U Sarajevu je u toku sastanak predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s predstavnicima udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, na kojem se prezentira Program novčanih podrški za 2012. godinu.
"Objavit ćemo sve podatke ko i na koji način dobiva poticaje, koji u ovoj godini iznose 78 miliona KM. Danas smo pozvali predstavnike federalnih i državnih udruženja da bismo im prezentirali naše viđenje potpora u ovoj godini, te da bismo saslušali njihove prijedloge“, rekao je Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do kraja mjeseca, ističe, Ministarstvo bi Vladi FBiH trebalo uputiti Program novčanih podrški za 2012. godinu na usvajanje, da bi mogla stvoriti pretpostavke da poljoprivredni proizvođači dođu što prije do novaca i da se ne ponavlja praksa iz prošlosti.

Naglasio je da iako su se ove godine u odnosu na prošlu povećala sredstva za oko 40 posto, to nije ni blizu dovoljno u situaciji u kojoj se poljoprivrednici trenutno nalaze.

"Hrvatska izdvaja deset puta više nego što izdvaja BiH, a imamo isti poljoprivredni potencijal. U evropskom proračunu se izdvaja 43 posto poticaja za poljoprivredu, ali ćemo pokušati da i ovo malo novaca što pravednije podijelimo i da što prije stigne do poljoprivrednih proizvođača“, tvrdi Ivanković Lijanović

Podsjetio je da BiH ove godine očekuje gubljenje izvoza proizvoda životinjskog porijekla u Hrvatsku, zbog njenog ulaska u EU naredne godine.

"Iz tog razloga ovaj program morat će tretirati i tu situaciju, jer BiH izvozi oko 40 miliona mlijeka u Hrvatsku. Zato ćemo morati naći alternativna tržišta i načine kako da građani više kupuju domaći proizvod. To znači da proizvod mora biti konkurentniji i daleko više prezentiran kupcima u BiH“, istakao je Ivanković Lijanović.

U proračunu nisu predviđena sredstva za nadoknadu šteta od vremenskih nepogoda, ali kaže da će u okviru Civilne zaštite proizvođači dobiti jedan dio sredstava, koji će opet biti zanemariv u odnosu na štete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: