BiH
0

FOTO / Lijanović posjetio Čapljinu: Oporezovati neradnike

FENA
Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović posjetio je danas Čapljinu.

Ministar Lijanović tom je prilikom obišao nekoliko poljoprivrednih gospodarstava te razgovarao s tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima o daljnjem razvoju poljoprivrede u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Federaciji BiH.

U izjavi za Fenu Ivanković Lijanović je kazao kako je obišao maslinike, zasade šipaka i proizvodnju riječne ribe te da se u današnjem obilasku područja Čapljine uvjerio da vrijedni Hercegovci na "škrtoj" zemlji ipak ostvaraju novu vrijednost.

"Ovi ljudi se susreću s poteškoćom nemogućnosti dobivanja dovoljne površine zemljišta, da li od fizičkih ili od državnih, kantonalnih i entitetskih institucija. U narednom periodu ću tražiti da se snažno oporezuju svi oni koji u vlasništvu imaju zemlju kako bi ih natjerali da tu zemlju ustupe onima koji žele raditi, a one koji tu zemlju rade nastojat ćemo podržati dodatnim poticajima", kazao je Ivanković Lijanović.

U našoj zemlji je, dodao je Lijanović, potrebno oporezovati neradnike, a ne oporezivati radnike, što je bila praksa do sada.

U današnjim razgovorima učestvovali su i predstavnici Udruženja poljoprivrednika u BiH.

"Vjerujem da ćemo imati podršku Udruženja poljoprivrednika u BiH u ovom pravcu i da se oni neće protiviti tome što ćemo insistirati na snažnom oporezivanju nerada. S predstavnicima ovog udruženja sam razgovarao i o poticajima za ovu godinu i dobrim dijelom smo se usaglasili da se traži od Parlamentarne skupštine BiH da se dodatno oporezuje luksuz, kako bi osigurali dodatna sredstva za poticaje u poljoprivredi", kazao je Lijanović.