{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijanović s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika

F
6.7.2011. u 18:06
0
3
Lijanović s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika
0
Lijanović s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika
Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima 19 poljoprivrednih udruženja iz Fedracije BiH o poticajima poljoprivrednoj proizvodnji u 2011. godini. Ministarstvo se obavezalo na žurnu objavu programa poticaja za 2011. godinu i pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji. Prihvaćen je i zahtjev poljoprivrednika da isplata poticaja za biljnu i animalnu proizvodnju za I. i II. kvartal ove godine otpočne u idućem mjesecu.
"Neriješene odnose poljoprivrednika i bivše vlade FBiH u vezi s poticajima detaljno ćemo analizirati i s pravnoga aspekta, o čemu ćemo obavijestiti poljoprivredne proizvođače", kazao je ministar Lijanović.

On je istaknuo da je svjestan teškog stanja u poljoprivredi i kako podržava javno iznošenje nezadovoljstva tim stanjem, ali da je prava adresa za to, ustvari, Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara BiH.

"U njihovoj je nadležnosti da zaštite domaću proizvodnju i naše proizvođače te da oporezuju luksuz kako bi se prikupila sredstva za dodatne poticaje u poljoprivredi. U tom smislu već sam pokrenuo i službene inicijative, pa očekujem žurnu akciju.

Konačno, vrijeme je da se stane u kraj pogrešno vođenoj poljoprivrednoj politici, u kojoj nije bilo zaštite domaće proizvodnje, u kojoj se forsirao uvoz i nije dovoljno poticala domaća poljoprivreda i proizvodnja hran", poručio je dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: