BiH
0

Lijanović: Poljoprivrednici su pogriješili adresu za proteste

FENA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
U povodu današnjih protesta Seljačkoga saveza FBiH, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović naglasio je kako podržava javno iznošenje nezadovoljstva stanjem u poljoprivredi, ali i kako je prava adresa za to, ustvari, Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara BiH.

"U njihovoj nadležnosti je da zaštite domaću proizvodnju i naše proizvođače, da oporezuju luksuz kako bi se prikupila sredstva za dodatne poticaje u poljoprivredi. U tom smislu već sam pokrenuo i službene inicijative i očekujem žurnu akciju. Konačno je vrijeme da se stane u kraj pogrešno vođenoj poljoprivrednoj politici, u kojoj nije bilo zaštite domaće proizvodnje, u kojoj se forsirao uvoz i nije dovoljno poticala domaća poljoprivreda i proizvodnja hrane", poručio je Ivanković Lijanović.

On je podsjetio i na dogovor s poljoprivrednicima koji je postignut prije dva dana na sastanku u Sarajevu s predstavnicima 19 poljoprivrednih udruženja, na kojem se Ministarstvo obvezalo na žurnu objavu Programa poticaja za 2011. godinu i Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji.

Prihvaćen je i zahtjev poljoprivrednika te postignut dogovor da isplata poticaja za biljnu i animalnu proizvodnju, za I. i II. kvartal ove godine, počne u idućem mjesecu.

"Također, neriješene odnose poljoprivrednika i bivše Vlade FBiH, vezano za poticaje u mandatu bivše Vlade, detaljno ćemo analizirati i s pravnoga aspekta, o čemu ćemo u idućem razdoblju obavijestiti poljoprivredne proizvođače", ustvrdio je ministar Ivanković Lijanović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.