Vjeruje domaćim proizvodima
0

FOTO / Lijanović jeo domaće krastavce i paradajze

Sarajevo-x.com
Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković-Lijanović, sa saradnicima, boravio je danas u Čapljini, gdje je posjetio jednoga od najvećih proizvođača povrća u zatvorenim prostorima – staklenicima, Društvo "Staklenici" d.d. Čapljina, te hladnjaču "Agrofructu".

"Uvjerili smo se u ispravnost naših domaćih proizvoda, našega domaćega povrća, i slobodno mogu poručiti da nema bojazni za bilo kakav oblik konzumiranja", poručio je u Čapljini federalni dopremijer i resorni ministar Ivanković-Lijanović, što je i zorno pokazao prilikom obilaska spomenutih proizvođača, konzumiranjem njihova povrća.

Federalni dopremijer i resorni ministar Ivanković-Lijanović kazao je kako je svjestan teške situacije u kojoj se nalaze domaći proizvođači, zbog prevelikoga uvoza, ali i pada potrošnje.

"Tražimo od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH da zaštite domaće proizvođače, odnosno tražimo žurno uvođenje sezonskih carina na uvoz povrća", poručio je Ivanković-Lijanović, dodavši kako će i ovo Ministarstvo, u sklopu svojih nadležnosti, učiniti sve kako bi se prevladala trenutačna situacija.

"Bh. proizvođači poštuju sve one mjere koje su potrebne i sve što je vezano za proizvodnju je pod stručnim nadzorom", kazao je Ivanković-Lijanović, ističući kako je to garancija da potrošači mogu konzumirati domaće povrće, bez straha za bilo kakve štetne posljedice.

Pozvao je potrošače da kupuju domaće proizvode, naglašavajući, još jedanput, kako nema razloga od bojazni da nije zdravo ili da nije kvalitetno.