BiH
0

Održano 6. stručno savjetovanje Agro Tech

FENA
U organizaciji Tehnološkog fakulteta iz Tuzle i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo u Gradačcu je održano šesto stručno-naučno savjetovanje AgroTECH s međunarodnim učešćem. Tema savjetovanja je bila "Standardizacija i trendovi u primarnoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji".
Savjetovanje je otvorio dopremijer Vlade F BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH Jerko Ivanković-Lijanović.

"Proizvodnja hrane nije samo jedna od djelatnosti kojom se bavimo, proizvodnja hrane je garancija za opstojonst našeg stanovništva. Hvala svima vama koji proizvodite hranu. A posebno hvala onima koji pomažu i koji će savjetovati kako da se ta hrana proizvede na kvalitetniji i jeftiniji način", rekao je ministar Jerko Ivanković-Lijanović.

Na Savjetovanju se razgovaralo o savremenim standardima u proizvodnji, plasmanu i izvozu voća. Prezentovani su dosadašnji rezultati i perspektive razvoja proizvodnje jagodastog voća u Bosni i Hercegovini, koje su sakupili dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirsad Kurtović sa saradnicima - Adnan Maličević i dr. Fuad Gaši.

Jedna od tema bila je "Higijenski kriteriji i otkupna cijena sirovog mlijeka", čiji su autori prof. dr. Zlatan Sarić i mr. Tarik Dizdarević. I ove je godine izloženo oko 30 poster prezentacija, što se i na dosadašnjim savjetovanjima pokazalo kao dobra praksa prezentovanja naučnih radova i novih dostignuća u oblasti proizvodnje i prerade hrane.

Dekanica Tehnološkog fakulteta u Tuzli prof. dr. Amra Odobašić istaknula je kako posebno značajnim smatra razmjenu iskustava i novih saznanja na skupovima kao ovom u Gradačcu.

"Nadamo se da će teme i diskusija sa ovog savjetovanja pomoći u iznalaženju rješenja životnih problema u ovoj oblasti", kazala je prof. dr. Amra Odobašić.

Prof. dr. emeritus Dževad Jarebica je istakao kako je većina tema na savjetovanj s razlogom posvećena šljivi.

"Mi moramo spasiti i sačuvati šljivu, posebno požegaču. Nemoje da nam šljiva umre, jer mi smo po njoj postali prepoznatljivi. Mi smo izvozili šljivu i proizvode od šljive i za vrijeme Austro-Ugarske. Zato, treba među 13 miliona stabala naći ona koja su otporna na šarku. Hajmo ih naći i selekcionirati. Ne dajmo da umre požegača, tako kvalitetna šljiva, divne plave boje, prekrasnog bukea", poručio je prof. dr. Dževad Jarebica.

Na ovu temo govorio je uzgajivač i selekcionar autohtonih bh. sorti voća Vahid Beširović. Moderator savjetovanja prof. dr. Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli govorio je na temu branje, transport i čuvanje svježe šljive.

"Tema vezana za šljivu je privukla najviše pažnje, iz razloga jer BiH proizvode 150 hiljada tona godišnje šljive, što nije zanemarivo. Nažalost, malo od toga se izveze. Prošle godine oko šest hiljada tona a ove upola manje. BiH, Srbija i Rumunija su veliki proizvođači šljive i zbog toga mi moramo više raditi na standardizaciji kako bi što više naše šljive plasirali na svjetskoj pijaci.

Značajno je napomenuti da je jedan od zaključaka bilo i pronalaženje alternativnih sorti koje bi bile konkurentne na našem području. Svi su se složili da bi to mogle biti stare sorte koje bi se oplemenile uz pomoć genetike i savremene tehnologije, poput požegače i njoj sličnih sorti. Da bi se postigao kvalitet proizvoda potrebno je uvoditi standarde poput GlobalGAP, ISO 9001, 2008, 22000, HACCAP, Halal a jedan od važnijih je IFS koji je ulaznica u velike trgovačke lance“, rekao je prof. dr. Midhat Jašić. Temu o GlobalGAP standardu su obradili doc.dr. Husejn Keran i dr.sc. Ramzija Cvrk.

Među zaključcima vezanim za proizvodnju mlijeka istaknuto je kako je neophodno zadovoljiti dva važna zahtjeva, koji obezbjeđuju ulazak u EU, a to su broj mikrorganizama i broj somatskih stanica ćelija.

Prof. dr. Jašić je ocijenio da je skup sa stručnog aspekta bio dobar ali je prisustvovalo malo direktnih poljoprivrednih proizvođača, koji su imali priliku postavljati pitanja eminentnim stručnjacima iz oblasti hrane, i to je jedan od nedostataka koji bi se trebao u budućnosti otkloniti.

"Poznato je da mi trenutno pet puta više uvozimo hrane nego izvozimo, i svake godine iz džepova naših ljudi u inozemstvo za hranu ode oko 2 milijarde maraka. A sve je to posljedica pogrešne politike u posljednjih 15 godina, bez zaštite i s nedovoljno poticaja, zbog koje je proizvodnja hrane kod nas došla na rub propasti. Imamo prirodno bogatu zemlju i vrijedne ljude, a moja obveza, kao resornoga ministra, i cjelokupne Vlade FBiH, jest da im stvorimo ambijent u kojem će biti još uspješniji. Hvala svima koji proizvode hranu, ali i svima koji stručno pomažu da imamo kvalitetne i konkurentne domaće proizvode. Siguran sam da ćemo zajedničkom borbom pobijediti sve one koji nam budu stajali na puta da osiguramo dovoljno hrane za domaće stanovništvo", kazao je federalni ministar Ivanković Lijanović.

U pratnji direktora gradačačkoga Sajma šljive Huseina Topčagića, dopremijer FBiH i ministar Jerko Ivanković Lijanović obišao je sajamske prostore i razgovarao sa izlagačima, a po prvi put ove godine na Sajmu je organiziran i Info-štand Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Lijanović je na Info-štandu Ministarstva razgovarao s brojnim ovdašnjim poljoprivrednicima, izlagačima, gostima i posjetiteljima, te odgovarao na sva aktualna pitanja.

Ponovio je kako je ovo Ministarstvo opredijeljeno za suradnju i partnerstvo sa svim poljoprivrednicima, udruženjima, zadrugama, znanstvenim i stručnim institucijama, donositeljima odluka i, naravno, svim građanima, što i jest ključ rješenja svih otvorenih pitanja i siguran put uspjeha i daljnjega razvoja domaće poljoprivrede i proizvodnje hrane, navodi se u priopćenju za javnost iz Ministarstva poljoprivrede, vodprivrede i šumarstva Federacije BiH.