{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijanović: Pokušavaju me ukloniti s političke scene

F
3.7.2013. u 15:50
0
50
Lijanović: Pokušavaju me ukloniti s političke scene
0
Lijanović: Pokušavaju me ukloniti s političke scene
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović izjavio je danas kako vladajuća šestorka na državnom nivou, pritiskom na pravosudne organe i medijskom kampanjom, pokušava s političke scene ukloniti njega i Narodnu stranku Radom za boljitak.
Na konferenciji za novinare u Mostaru Ivanković Lijanović je demantovao napise medija da je jučer u Sarajevu pretresen njegov ured u zgradi Vladi Federacije BiH, dodavši kako su pripadnici SIPA-e u sjedištu tvrtke Lijanović d.o.o. izuzeli određenu dokumentaciju, koja se tiče poslovanje tog preduzeća u većinskom vlasništvu Jerka Ivankovića Lijanovića.

"Tražena dokumentacija im je dostavljena i ja podržavam rad naših istražnih organa, Tužilaštva i Suda. Sve što budu trebali, kad sam ja i društvo Lijanović u pitanju, imat će na raspolaganju, jer je i meni u interesu da im dostavimo svu dokumentaciju kako bi napravili adekvatnu istragu i utvrdili da je sve ono što sam ja radio u skladu sa zakonom i u interesu građana Federacije BiH", kazao je federalni dopremijer.

Dodao je kako se radi o finansijskoj dokumentaciji, kao što su bilance stanja i bilance uspjeha, koje se, inače, po zakonu dostavljaju institucijama i koje su transparentne i javno dostupne.

Po njegovim riječima, u pozadini cijele ove priče stoji vladajuća šestorka: "Vladajuća šestorka, umjesto da se bavi provedbom presude Sejdić-Finci, rješavanjem jedinstvenog matičnog broja, rješavanjem izvoza proizvoda životinjskog porijekla, rješavanjem uspostava sistema plaćanja, donošenjem strategije razvoja ruralnog razvoja u BiH, i nizom drugih problema, jako puno energije troši kako bi vršila pritisak na istražne organe, na naša tužilaštva, na naše sudove, kako bi pokušali naći neke nepravilnosti u mom radu".

Jerko Ivanković Lijanović smatra kako su pojedine akcije državnih institucija te pisanje pojedinih medija "evidentno povezane s političkim pritiskom na Narodnu stranku Radom za boljitak" te pokušaj "njegovog discipliniranja".

Upitan boji li se hapšenja on je rekao: "Ja se nadam da naši istražni organi, naše tužilaštvo i naš sud neće podleći političkim pritiscima koji su evidentni. A ako podlegnu, posljedica može biti moje hapšenje. Ja se toga ne bojim. Ja želim dokazati istinu i pravdu, i vjerujem u onu poslovicu koja kaže da je put do istine i pravde dug i težak, ali dostižan".

Kada je u pitanju odnos prema Upravi za indirektno oporezivanje, Ivanković Lijanović je kazao da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobro sarađuje s tom institucijom, ali se potužio na odnos Uprava prema tvrtki Lijanović d.d.

"U sudskom procesu koji je trajao od 2001. do 2006. godine, gdje su Lijanovići bili optužene za zloupotrebe i utaju nekoliko desetina miliona maraka poreza, na Sudu BiH dokazalo se da je to sve bila politička konstrukcija i pokušaj političke diskreditacije mene i moje braće, jer je sud donio oslobađajuću presudu. Temeljem tih presuda Uprava za neizravno oporezivanje trebala je povući nekoliko stotina rješenja kojima je blokirala društvo Lijanovići d.o.o. Na žalost, ta blokada stoji i dalje nekoliko godina nakon presuda", kazao je Ivanković Lijanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o najavljenim istragama o uvozu i izvozu mesa, Ivanković Lijanović je kazao kako je on tražio takve istrage dok je još bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

"Ja samo davno tražio da se istraži uvoz goveđih glava u BiH. Godišnje se u BiH uveze nekoliko hiljada tona mesa goveđih glava, a toliko se sigurno ne potroši. Tu je vjerovatno dolazilo do određenih zloupotreba, umjesto glava uvozilo se neko drugo meso i tako se izbjegavalo plaćanje carina, jer na uvoz mesa od goveđih glava ne postoje dodatne carine kao kod drugih kategorija mesa", zaključio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: