{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijanović nije umirio penzionere, najavili izlazak na ulice

S
27.8.2013. u 15:01
0
19
Lijanović nije umirio penzionere, najavili izlazak na ulice
0
Lijanović nije umirio penzionere, najavili izlazak na ulice
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zamjenik premijera Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović informisao je danas predstavnike Saveza udruženja penzionera FBiH sa inicijativama za izradu izmjena i dopuna Zakona o doprinosima i pripremom amandmana na Ustav FBiH kojim bi trebalo da budu ostvarene uštede u Budžetu FBiH i omogućena stabilizacija Fonda PIO/MIO FBiH.
Lijanović, koji je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pozvao je predstavnike penzionera da 24. septembra ne izlaze na proteste, ističući da bi realizacijom ovih inicijativa bilo ostvareno oko 500 miliona KM dodatnih prihoda, što bi stvorilo pretpostavke da iduće godine dođe i do povećanja penzija.

"Upoznao sam penzionere o inicijativi za pripremu izmjena i dopuna Zakona o doprinosima u FBiH da više ne dolazi do kašnjenja penzija", rekao je novinarima Lijanović, koji smatra da protest neće dovesti do povećanja penzija.

On smatra da bi proteste prenzionera trebalo organizovati ispred institucija koje budu opsturisali donošenje propisa, izražavajući nadu da u Vladi FBiH postoji raspoloženje da se penzionerima maksimalno izađe u susret kako bi se poboljšao njihov položaj.

Lijanović je informisao predstavnike Saveza udruženja penzionera FBiH i sa inicijativom koju je juče usvojila Vlada FBiH o izmjeni Ustava FBiH kojim se predviđa potpuno ukidanje kantona i Doma naroda i uspostavljanje jednodome skupštine čime bi Federacija postala daleko ekonomičnija.

"Provođenjem takvog prijedloga došli bi do ušteda od 500 miliona KM, a administracija bi bila pojednostavljena. Time bi se stvorile i ekonomske pretpostavke za izvlačenje FBiH iz dužničkog ropstva", dodao je on.

Predsjednik Skupštine Saveza penzionera FBiH Hamdo Mimić i predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera Mostar Ivan Kožul ukazali su na težak položaj ove populacije, koja u prosjeku živi od 350 KM, što je nedovoljno za normalan život.

"Podržavamo incijative koje imaju za cilj stabilizaciju Fonda PIO, ali ćemo naša prava ipak tražiti na ulici, jer od 2003. godine kada smo to posljednji put učinili, penzije su rasle svega pet posto“, rekao je Mimić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: